Geçtiğimiz yıl Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde yaşananları İklim Haber okuyucuları için derledik.
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü (2 Aralık) İspanya’nın başkenti Madrid’de başlayacak ve 12 Aralık’a kadar devam edecek COP25 Zirvesi’nden önce hafızaları tazelemek adına 2-15 Aralık 2018’te Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen COP24’te neler yaşandığını İklim Haber okuyucuları adına derledik.
Ülkeler, Katowice’ye 1,5 Derece Raporu’nun ortaya koyduğu “12 yılımız kaldı” uyarısı ile gelmişlerdi. İklim değişikliği ile mücadelenin aciliyetinin ortaya konduğu bu çalışmanın ışığında düzenlenen zirveden umut vaat eden kararlar çıktı.
Zirve sonucunda ülkeler, küresel iklim eylemini daha şeffaf ve detaylı bir biçimde incelemeyi olanaklı kılan ortak kurallarda mutabık kaldılar. Böylelikle zirve, iklim eylemini hızlandırmak için ülkeler ile yurttaşlar, iş dünyası ve yatırımcılar arasındaki güveni tazeledi. Kural Kitabı’nın dışında, ülkeler aynı zamanda 2020 yılına kadar mevcut iklim hedeflerini içeren Ulusal Katkı Beyanı (NDC) belgelerini yenilemek konusunda da anlaşmış, bu yenilenmiş hedefleri sunmak için Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin 2019 yılında iklim konusunda özel düzenleyeceği zirvede bir araya gelmeye de karar vermişlerdi. İklim Eylemi Zirve’sinde her ne kadar beklenen düzeyde hedefler sunulmasa da iklim krizinin geleceğini önemli oranda etkileyecek duyurular yapıldı.
Kural Kitabı ile birlikte 2020 öncesi iklim hedeflerini yenileme kararı, küresel düzeyde seragazı emisyonlarını azaltmak için çok önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Bilimsel araştırmalar, seragazı emisyonlarının tekrardan artışa geçtiğini gösterirken, IPCC’nin özel raporuna göre, dünyanın 1,5 derece hedefini tutturabilmesi için sadece 12 yılı var.
Türkiye’nin taleplerinde geçtiğimiz yıl somut sonuç alınmadı. Birleşmiş Milletler Çerçeve Sözleşmesi’ne göre Türkiye EK-1 ülkesi olarak, yani kalkınmış ülke olarak sınıflandırılıyor. Türkiye ise Paris Anlaşması kapsamında “kalkınmakta olan ülke” olarak sınıflandırılmayı talep ediyor.
Türkiye COP24’e EK-1’den çıkma talebi ile gelmiş, bu talebe karşı Başkanlık, Avrupa Birliği adına Fransız Büyükelçi Brigitte Collet’i ikili görüşmeler ile sorunu çözüme kavuşturmak için görevlendirilmişti. Collet, konuşmasında Türkiye’nin sorunu çözmek için gösterdiği iyi niyete ve çabalara dikkat çekerken, tarafların uzlaşamadığını iletti. Bu talebe özellikle kalkınmakta olan ülkelerden itiraz geldiği belirtiliyor. Collet konuşmasında, Türkiye’nin uzlaşmacı ve yapıcı tavrına dikkat çekerken, konsensüs ve uzlaşma için yeterli zamanın olmadığını söylemişti.
Bunun dışında Türkiye, ilk defa kamuoyu önünde 1,5 Derece Raporu’na atıfta bulundu. COP24’te konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum “IPPC’nin 1,5 Derece Raporu, iklim değişikliği eyleminin aciliyetini ortaya koyuyor” dedi.
COP24’te Yaşanan Gelişmeler:
Ulusal Niyet Katkı Beyanlarına (NDC) dair gelişmeler şu şekilde sıralanabilir:
Zirvedeki finansman taahhütleri şu şekilde sıralanabilir:
COP24 sırasında ülkeler ve özel sektör tarafından atılan somut adımlar:
Zirvenin sonuç metinlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…