Politika

“COP25 Bonn’da Düzenlenebilir”

Şili’nin COP25 kararını değerlendiren İklim Haber Yayın Yönetmeni Barış Doğru, zirvenin Bonn’da düzenlenebileceğini aktarırken “Önemli olan toplantıların iptal edilmesi ya da nerede yapılacağı değil. Her geçen gün daha da şiddetlenen bir yangın var ve bu yangına yeteri kadar müdahale edemiyoruz.” dedi.

Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera’nın geçtiğimiz gün ülkesinin 25. Taraflar Konferansı’na (COP25) ev sahipliği yapamayacağına dair yaptığı açıklama herkesi şaşırttı. Şili hükümeti ayrıca, önümüzdeki ay Santiago’da gerçeklemesi planlanan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesini de, artan yaşam maliyetlerine karşı bir süredir Şili’de devam eden protesto ve ayaklanmalar nedeniyle iptal ettiğini açıklamıştı.

Kritik iklim zirvesine az bir zaman kala Pinera yaptığı açıklamada “APEC ve COP’un Şili ve dünya için öneminin farkındayız ancak kararımızı sağduyuyla aldık. Bir başkan, halkını her şeyin üzerinde tutmalıdır” diye konuşmuştu.

Şili’nin kararını değerlendiren İklim Haber Yayın Yönetmeni Barış Doğru Şili hükümetinin COP25’e ev sahipliği yapamayacağını açıklamasının herkesi şaşırttığını ifade etti. Doğru, “UNFCCC şu anda muhtemelen COP25’in ne zaman ve nerede yapılabileceğine dair seçenekleri değerlendiriyordur. Seçenekler arasında en kuvvetli ihtimal olarak UNFCCC’nin merkezinin bulunduğu Bonn şehri görülüyor. Ancak bu mekânsal değişikliğe karşın COP25’in başkanlığının Şili’de olmaya devam edeceğini eklemekte fayda var.” dedi. Bu durumun daha önce hiç görülmemiş bir durum olmadığını belirten Doğru 2 yıl önce COP23’ün Fiji Başkanlığı’nda Bonn’da yapılmasını örnek gösterdi. Doğru, “Başka lokasyonlar da olabilir, tıpkı COP9’da olduğu gibi. COP9, Macaristan Başkanlığı’nda Milano’da gerçekleştirilmişti. Şu anda karar daha çok yeni olduğu için bir belirsizlik var ama en kısa sürede bir çözüm bulunacaktır.” diye konuştu.

Doğru, önemli olanın toplantıların iptal edilmesi ya da nerede yapılacağı olmadığını söylerken iklim için acil eyleme geçilmesinin gerektiğini ifade etti: “Her geçen gün daha da şiddetlenen bir yangın var ve bu yangına yeteri kadar müdahale edemiyoruz. Bu yüzden 2020 yılı iklim mücadelesi açısından miladi bir yıl olacak. Ülkeler yeni planlarını sunacaklar ve bu planların daha güçlü ve kapsamlı olması gerekiyor. Küresel emisyonlar arttıkça küresel sıcaklıklar artmaya devam edecek. Artık her geçen yıl bir önceki yıla göre daha sıcak oluyor. 2019 yılında da birçok rekoru kırdık, kırmaya devam edecek gibiyiz. 2020 yılının artık bir başlangıç olması gerekiyor, rekor sıcaklıklar yerine iklim eylemi, emisyon azaltımı rekorlarını kırmaya başlamalıyız”.

Paylaş

Önceki Haberler

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024

Karadeniz İnsan Kaynaklı En Büyük Felaketlerden Biri ile Karşı Karşıya

Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…

17 Aralık 2024

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024