Ekonomi

COP24’ün İlk Üç Gününde Neler Yaşandı?

Polonya’nın Katowice kentine 2 Aralık’ta başlayan ve 14 Aralık’a kadar devam edecek olan BM İklim Zirvesi’nin (COP24) ilk üç gününde neler yaşandığını İklim Haber olarak okuyucularımız için derledik.

COP 24 Zirve İçerisinde Neler Oluyor?

  • COP 24 zirvesinin üçüncü gününde liderler IPCC tarafından altı çizilen 1.5 derece raporunun aciliyetini gündeme getirdi ve iklim krizi ve sosyal sorunları birlikte ele almanın önemini vurguladı. İsveçli genç aktivist Greta Thunberg durumun aciliyetini gündeme getiren kişi olurken yayıncı ve belgesel yapımcısı Sir David Attenborough ise halkın iklim değişikliğiyle karşı karşıya olduğu olası tehditlere dikkat çekti.
  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bilimsel topluluğun mesajlarına cevap vermek ve eylem yoluyla çok taraflılığın önemini göstermek adına siyasi iradeyi artırma ihtiyacının altını çizdi.
  • Kaliforniya Eski Valisi Arnold Schwarzenegger Trump yönetimin çabalarına rağmen ABD’nin iklim eyleminin hedeflerine ulaşmaya devam ettiğini liderlere hatırlatmak için sahneye çıktı.
  • İklim eyleminin sosyal sonuçları, birçok konuşmacının metninde yer alan ana konulardan biriydi ve ‘Adil Geçiş’ prensiplerinden iklim krizinin etkilerine ve bunların eşitsizlik ve yoksullukla olan ilişkisine dair çok sayıda konuşma yapıldı. Birçok konuşmacı gelecek zorluklarla mücadele adına sosyal dayanışma yapılarının kurulmasının önemine dikkat çekti.
  • Polonya Başkanı Andrzej Duda ise, çevreci grupların kömür santralları ve kullanımıyla ilgili eleştirilerini kömür kullanımının iklim değişikliğiyle mücadele ile çatışan meseleler olmadığı şeklinde cevapladı.
  • Devlet ve hükümet başkanlarının ulusal beyannamelerini açıkladığı, konferansın üst düzey toplantıların yanı sıra, müzakereciler, çalışmaya erken başladılar ve teknik müzakerelerin resmi tarihinden önce işe koyuldular. Müzakerecilerin çoğu tüm günlerini gayri resmi ve iki taraflı görüşmelerle geçirdiler. Eşbaşkanların sunduğu metin önerisi ise müzakereler için sağlam bir temel oluşturdu.
  • Paris Anlaşması’nın ‘küresel envanter sayımı’ maddesine dahil olan borçlanma ve kayıp konuları ve yeni şeffaflık planının başlaması gibi daha fazla rehberlik gerektiren konular, görece arka planda kaldı. Delegasyon başkanları, düzenli toplantılarını teknik rehberlikle ilgili daha kapsamlı sorunlara çözüm bulmak için de kullanacaklar.
  • Finans konusunda ülkelerin ilerleme kaydetmeye başladığı bildiriliyor. Ülkeler, finans konusundaki uzun gündemin hangi unsurlarını burada karara bağlamayı belirlemek için ikili tartışmalar ile ilerlemeyi tercih ettiler. Gelişmekte olan ülkeler 2025 sonrası hedefler de dahil olacak şekilde, ele alınan bütün konuların finansal kısmını takip ediyor. Ayrıca Küresel Envanter Sayımı ve Şeffaflık (Global Stocktake and the Transparency) çerçevesinde finansal meselelerin nasıl öngörülebileceğini de ele alıyorlar.

Peki Dışarıda Neler Oluyor?

  • Hindistan’ın çevre bakanı, 2020 yılı için koydukları çoğu hedefe ulaşma yolunda ilerlediklerini onayladı.
  • Dünya Bankası 2021-2025 yıllarında planlanan iklim projeleri için, son beş yıl içinde sağlanan miktarın iki katı olan 200 milyar dolarlık yatırımda bulunacağını açıkladı. Diğer dokuz Çok Taraflı Yatırım Bankası’nın yanı sıra, dün Paris Anlaşması’nın hedefleri ile faaliyetlerini uyumlu hale getirmek için bir çerçeve oluşturma niyetlerini ortaklaşa duyurdular.
  • Katar, önümüzdeki yıl OPEC’den ayrılacağını, bunun yerine gaz üzerine odaklanacağını açıkladı. Katar’ın Enerji Bakanı Sherida al-Kaabi açıklamasında, “Katar’ın dünya çapında güvenilir bir enerji tedarikçisi olarak konumunu güçlendirmeye yönelik çabalarımızda, uluslararası enerji sahnesindeki rolünü ve katkılarını gözden geçirmek için adımlar atmamız gerekiyordu” dedi.
  • Yatırımcıların baskısından sonra, Shell, gelecek yıl karbon emisyon hedefleri belirleyecek ve belirli bir sektörde emisyon hedeflerini idari ödemeye bağlayacak.
  • İspanya’nın Madrid şehrinde hava kirliliği ile ilgili endişelerden ötürü, trafiği kısıtlamak ve düzenlemek adına önlemler alınırken, Çin’de toplam 79 şehirde hava kirliliği uyarısında bulunuldu.

COP24’ün ilk iki gününde neler olduğuna buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024