Polonya’nın Katowice kentinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP24) dünya medyasının da ilgisini çekmeye devam ediyor. Paris Anlaşması’nın kural kitabının oluşturulmasının beklendiği COP24’ten öne çıkan haberleri okuyucularımız için derledik.
COP24’te ilk hafta geride kalıyor. Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu zirveden dünya basının paylaştığı öne çıkan haberleri İklim Haber bir araya getirdi. İşte o haberler:
Zirvenin bitişine bir hafta kala, Paris kural kitabının taslak metinleri oluşmaya başladı.
COP24 Overnight Briefing: Talks grind on (Business Green)
“Ulusal iklim taahhütleri, karbon ticareti, iklim finansmanı, seragazı raporlamasında şeffaflık konularında kuralları belirlemek için taslak metinler oluşturuluyor. Ancak, uyum çabalarının raporlanması gibi alanlarda daha yavaş bir ilerleme söz konusu”.
“Yerinden Edilenler için Görev Gücü (The Task Force on Displacement), bugün, iklim değişikliğinin sonuçları nedeniyle halkları sınır ötesi göç etmek durumunda kalan ülkelere yardımcı olmak için önerilerini yayımladı. Öneriler dün delegeler tarafından ele alınmış, önümüzdeki hafta Marakeş’te oluşturulması planlanan Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration (Güvenli, Sistemli ve Düzenli Göç için Küresel İlkeler) anlaşmasına zemin hazırlama konusunda ülkeler fikir birliğine varmıştı. Kabul edildiği takdirde bu, uluslararası iklim kaynaklı göçe ortak bir bakışa ilişkin BM’nin ilk küresel anlaşması olacak”.
Bölünme Devam Ediyor
Divide Continues Between Nations and Companies at United Nations Climate Talks (TIME)
“Ülkelerin bu yıl tamamlama taahhüdünde bulundukları Paris kural kitabının merkezinde bu mesele var. Çevre aktivistleri, uçsuz bucaksız Amazon yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan Brezilya ya da dünyanın en büyük kirleticisi Çin gibi ülkelerin emisyonları konusunda sağlam veri sağlamaları ve seragazlarıyla ilgili kesin hesaplamalar yapacak imkânları olmayan yoksul ülkelerle aynı muameleyi görmemeleri konusunda ısrarcılar”.
Matthew Hooton: Climate talkfest doomed to fail (NZ Herald)
“Kendini öven açıklamalarına rağmen Katowice de başarısız olacak. Dünyanın toplam emisyonların üçte ikisinden sorumlu olan en fazla karbon salan altı ülkesinin (Çin, ABD, AB, Hindistan, Rusya ve Japonya) anlamlı bir ‘Kural Kitabı’nda uzlaşacaklarına dair bir görünüm yok”.
Afrika İlgi Odağında
Interview with Seyni Nafo, African Ambassador to COP24 (African Development Bank)
Afrika’nın iklim müzakerecisi Seyni Nafo: “Afrika Kalkınma Bankası’nın desteği üç düzeyde gerçekleşiyor: İlk olarak banka bir bilgi kaynağı. İklim değişikliği ve onunla ilgili uyum, azaltım, finans, su, tarım gibi alanlarda uzmanlığını kanıtlamış durumda. Bu bize tavsiye niteliğinde destek ve ortaklık sağlıyor”.
Enerji Dönüşümü
Investors worth $5tr in assets pledge back ‘just transition’ guidelines (Business Green)
Aviva, BNP Paribas, HSBC, Hermes ve Church of Scotland Investors Trust’ın da aralarında bulunduğu 100 yatırımcı, iklim ve düşük karbon yatırımlarında işgücünü ve toplumsal konuları da hesaba katma taahhütlerini içeren bir açıklamaya imza attılar. Bu ortak açıklamada “Karbon yoğun endüstriler yerlerini yavaş yavaş temiz teknolojilere bırakırken, yüksek işsizlik seviyelerinin önüne geçmek amaçlanıyor” denirken, “bu konuya “yeterli dikkatin gösterilmediği” konusunda da uyarıda bulunuluyor.
Taking fast road to ‘e-mobility’ central to a sustainable future: COP24 (UN News)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri COP24’te elektrikli taşımacılık konusunda düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada “Temiz hava ve iklim değişikliği konusunda artan farkındalık, dünyanın dört bir yanında pek çok hükümetin e-mobilite’yi benimsemeye başladığı anlamına geliyor” dedi. Genel Sekreter sözlerine şöyle devam etti: “Çoğu hükümet sürdürülebilir taşımacılık için ihtiyaç duyulan politika çerçevelerini ve altyapıyı hayata geçiriyor. Giderek artan sayıda ülke ve bölge fosil yakıtlı araçları aşamalı olarak kullanımdan kaldırma ve e-mobilite’ye geçme konusundaki planlarını açıklıyor”.
İklim Finansmanı
Pre 2020 being treated like a “side event” at climate meet (The Times of India)
“Dünya Bankası’nın 200 milyar dolarlık taahhüdüne ve Almanya’nın iklim finansmanını iki katına çıkaracağını açıklamasına rağmen, gelişmekte olan ülkeler masada “yeterli miktarda para” bulunmadığı görüşünü koruyor”.