Politika

COP24’te Günün Fosili Suudi Arabistan Seçildi

Polonya’nın Katowice şehrinde 2 Aralık’tan beri devam eden Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda (COP24) Suudi Arabistan günün fosili seçildi. Ülkenin uluslararası iklim politikası müzakerelerindeki ilerlemeyi engellemeye ya da yavaşlatmaya yönelik uzun bir geçmişe sahip olduğu biliniyor.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin beşinci gününde Suudi Arabistan günün fosili seçildi. Ülkenin uluslararası iklim politikası müzakerelerine karşı olumsuz bir yaklaşımı bulunuyor.

Suudi Arabistan; ülke ekonomisine, çevresine ve sosyal sürdürülebilirliğine karşı çeşitli tehditler oluşturan iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız olmasına rağmen, ilerlemeyi engellemeye, bilimsel araştırmaları durdurmaya ve iklim politikasının petrol çıkarları üzerindeki olumsuz etkilerine odaklanmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan’ın bu yolu izlemesinin bazı nedenleri var. Ülke, dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda ve ekonomisi büyük oranda petrol fiyatına bağlı. Suudi Arabistan’ın GSYİH’sinin yarısı ve ihracat gelirinin%70’i petrol ve doğalgaz girişimlerinden geliyor. Ülke, dünya petrol rezervlerinin %18’ine ev sahipliği yaparken, seragazı emisyonlarının 2014 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Ülke yine de Ortadoğu’nun en zengin egemen devleti olarak, uluslararası iklim politikasında önemli bir oyuncu olarak görülüyor.

Suudi Arabistan, 2015’ten beri iklim müzakerelerindeki ilerlemeyi engellemeye çalışıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

2015: Suudi heyeti, Paris Anlaşması’na 1,5 derece iklim hedefinin dahil edilmesine itiraz etti.

2016: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC), küresel ısınmanın 1,5 dereceye ulaşması halinde dünya üzerindeki etkileri hakkında özel bir rapor üzerinde çalışmaya başlamasından sadece birkaç hafta sonra, Suudi Arabistan, IPCC’ye bilimin tek temelde olmaması gerektiği iddiasıyla iki sayfalık bir mektup gönderdi.

2017: Suudi Arabistan, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) toplantısında bazı ülkelerle ile birlikte nakliye emisyonlarına mutlak bir sınırlama getirilmesine karşı çıkan bir mektup sundular.

2018: Suudi müzakereciler, Londra’da katıldıkları bir IMO toplantısında 2050 yılına kadar denizcilik sektöründeki seragazı emisyonlarını yarıya indirecek yeni bir anlaşmaya karşı mücadelede başarısız oldular.

2018: IPCC’nin 1,5 derece özel raporunun gözden geçirme süreci boyunca Suudi Arabistan özet raporun çeşitli kısımlarına itiraz etti ve raporun sonuçlarını sulandıracak düzenlemeler önerdi.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024