Politika

COP24’te Günün Fosili Suudi Arabistan Seçildi

Polonya’nın Katowice şehrinde 2 Aralık’tan beri devam eden Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda (COP24) Suudi Arabistan günün fosili seçildi. Ülkenin uluslararası iklim politikası müzakerelerindeki ilerlemeyi engellemeye ya da yavaşlatmaya yönelik uzun bir geçmişe sahip olduğu biliniyor.

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nin beşinci gününde Suudi Arabistan günün fosili seçildi. Ülkenin uluslararası iklim politikası müzakerelerine karşı olumsuz bir yaklaşımı bulunuyor.

Suudi Arabistan; ülke ekonomisine, çevresine ve sosyal sürdürülebilirliğine karşı çeşitli tehditler oluşturan iklim değişikliğinin etkilerine karşı oldukça savunmasız olmasına rağmen, ilerlemeyi engellemeye, bilimsel araştırmaları durdurmaya ve iklim politikasının petrol çıkarları üzerindeki olumsuz etkilerine odaklanmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan’ın bu yolu izlemesinin bazı nedenleri var. Ülke, dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda ve ekonomisi büyük oranda petrol fiyatına bağlı. Suudi Arabistan’ın GSYİH’sinin yarısı ve ihracat gelirinin%70’i petrol ve doğalgaz girişimlerinden geliyor. Ülke, dünya petrol rezervlerinin %18’ine ev sahipliği yaparken, seragazı emisyonlarının 2014 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor. Ülke yine de Ortadoğu’nun en zengin egemen devleti olarak, uluslararası iklim politikasında önemli bir oyuncu olarak görülüyor.

Suudi Arabistan, 2015’ten beri iklim müzakerelerindeki ilerlemeyi engellemeye çalışıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

2015: Suudi heyeti, Paris Anlaşması’na 1,5 derece iklim hedefinin dahil edilmesine itiraz etti.

2016: Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC), küresel ısınmanın 1,5 dereceye ulaşması halinde dünya üzerindeki etkileri hakkında özel bir rapor üzerinde çalışmaya başlamasından sadece birkaç hafta sonra, Suudi Arabistan, IPCC’ye bilimin tek temelde olmaması gerektiği iddiasıyla iki sayfalık bir mektup gönderdi.

2017: Suudi Arabistan, Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) toplantısında bazı ülkelerle ile birlikte nakliye emisyonlarına mutlak bir sınırlama getirilmesine karşı çıkan bir mektup sundular.

2018: Suudi müzakereciler, Londra’da katıldıkları bir IMO toplantısında 2050 yılına kadar denizcilik sektöründeki seragazı emisyonlarını yarıya indirecek yeni bir anlaşmaya karşı mücadelede başarısız oldular.

2018: IPCC’nin 1,5 derece özel raporunun gözden geçirme süreci boyunca Suudi Arabistan özet raporun çeşitli kısımlarına itiraz etti ve raporun sonuçlarını sulandıracak düzenlemeler önerdi.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024