Politika

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve veya yasal olarak bağlayıcı bir protokolü sonuçlandırmak için iki yıl daha bekleme kararı aldı.

BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) Taraflar Konferansı’nın (COP16) 16. toplantısı geçtiğimiz Cumartesi günü erken saatlerde sona erdi ve kuraklığa ilişkin usul kararı da dahil olmak üzere 39 karar kabul edildi.

2 – 13 Aralık tarihleri ​​arasında “Bizim Toprağımız. Bizim Geleceğimiz” temasıyla gerçekleştirilen COP16’ın son gününe birçok erteleme damgasını vurdu. Yeni bir kuraklık çerçevesi üzerinde fikir birliğine varılamazken taraflar, 2026’da Moğolistan’da düzenlenecek COP17’de bir karar almak amacıyla COP16’da kaydedilen ilerlemeye dayalı olarak tartışmalara devam etmeyi kabul eden bir prosedür kararı onayladı.

Dünyanın en savunmasız 80 ülkesinde kuraklığa karşı dayanıklılık oluşturma konusunda destek olmak üzere 12,15 milyar dolar çeken Riyad Küresel Kuraklığa Direnç Ortaklığı gibi büyük ölçekli arazi restorasyonu ve kuraklığa hazırlık için yeni taahhütler açıklandı.

Kapanış genel kurulunda konuşan UNCCD Genel Sekreteri İbrahim Thiaw şunları söyledi: “Tarafların kritik kuraklık sorununu ele almanın en iyi yolu üzerinde anlaşmaya varmak için daha fazla zamana ihtiyacı olsa da, gezegenimizin en acil sorunlarından birine çözüm bulmak için dönüm noktası niteliğinde bir girişim olan Riyad Küresel Kuraklığa Direnç Ortaklığı projesinin başlatılması çok olumlu bir adım” dedi.

COP16 aracılığıyla, “toprak ve kuraklık gündemini sektöre özel tartışmaların ötesine taşıyarak iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı, gıda güvensizliği, göç ve küresel güvenlik gibi birbiriyle bağlantılı zorlukları ele almaya yönelik küresel çabaların temel taşı olarak belirledik” diye belirtti.

COP’ta kabul edilen 39 kararın “yalnızca dünyadaki tüm hükümetlere değil, aynı zamanda özel sektöre, yerli halklara ve yerel topluluklara da rehberlik edeceğini” ekledi.

COP16 Başkanı Abdulrahman Abdulmohsen AlFadley, Suudi Arabistan’ın arazi restorasyonunda tüm taraflarla çalışmaya olan bağlılığını yeniden belirtti ve şunları söyledi: “Bu oturumun sonuçlarının araziyi koruma, bozulmayı azaltma, kuraklıkla mücadele için kapasite geliştirme ve dünya çapındaki toplulukların refahına katkıda bulunma çabalarını güçlendiren önemli bir değişime yol açacağını umuyoruz.”

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025