BM liderleri ve ulusal temsilciler, müzakerelerin Pazartesi günü (21 Ekim) başlamasıyla birlikte Kolombiya’da Birleşmiş Milletler COP16 zirvesi için bir araya gelen yaklaşık 200 ülkenin doğa tahribatını durdurmak için milyarlarca doları bir araya getirmek üzere acilen harekete geçmesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu.
COP16 Başkanı ve zirvenin ev sahibi Kolombiya’nın Çevre Bakanı Susana Muhamad, Bogota’nın güneybatısında bulunan Cali’deki açılış toplantısında “Gezegenin kaybedecek vakti yok. Hepimiz bu görev için yeterli finansmana sahip olmadığımız konusunda hemfikiriz” dedi.
İki yıl önce ülkeler, 2030 yılına kadar doğa kaybının durdurulmasına yardımcı olmak için 23 hedeften oluşan bir listeyi de içeren, dönüm noktası niteliğindeki Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçeve anlaşmasını kabul etmişti. COP16’nın görevi, koruma için yılda 200 milyar doların bulunmasını da içeren bu anlaşmanın nasıl uygulanacağını bulmak.
Ülkeler geçen yıl Küresel Biyoçeşitlilik Çerçeve Fonu’nu kurdu, ancak zirvenin açılışındaki konuşmacılar fonun şimdiye kadar öngörülen milyar dolarlar yerine yalnızca milyon dolarlar topladığını dile getirdi.
Pazar gecesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın 2030 hedeflerine ulaşma konusunda yanlış yolda olduğunu belirten bir video mesajı yayımladı. Delegelerin zirveden çerçeve fonuna önemli yeni yatırımlar yaparak ayrılmaları gerektiğini söyledi.
Brezilya’nın baş müzakerecisi Andre Correa do Lago, açılış genel kurulunda fona bağış yapılmamasının, fonun çerçevenin hedeflerine ulaşamayacağı endişelerini artırdığını söyledi.
Gelişmiş ülkeler, biyolojik çeşitlilik çerçevesinde, gelişmekte olan ülkelere 2025 yılına kadar yıllık 20 milyar dolar sağlama konusunda anlaştılar; bu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) en son rakamlarına göre 2022’deki yıllık 15,4 milyar dolara göre yaklaşık %30’luk bir artışı temsil ediyor.
Correa do Lago, açığın gelişmekte olan ülkeleri daha fazla borç batağına sokmayacak şekilde doldurulması gerektiğini söyledi.
Finans da dahil olmak üzere Muhamad, COP16’nın bir başarı olarak kabul edilmesi için gerçekleştirilmesi gereken geniş bir yelpazedeki gündem maddelerini listeledi; bunlar arasında ulusların biyolojik çeşitlilik taahhütlerinin değerlendirilmesi, Yerli halkın koruma kararlarına dahil edilmesinin artırılması ve ülkelerin genetik materyalin paylaşımında ödeme yapması için bir yol üzerinde anlaşmaya varılması yer alıyor.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…