Politika

COP16 Başladı: Liderler Doğayı Kurtarmak için Artık Harekete Geçmeli

COP16 biyoçeşitlilik zirvesinin açılışında finansman konusu üzerinde durulurken, ekolojik tahribatın durdurulması adına hızlı bir şekilde hareket edilmesi ve milyarlarca doların bir araya getirilmesi talebi yinelendi.

BM liderleri ve ulusal temsilciler, müzakerelerin Pazartesi günü (21 Ekim) başlamasıyla birlikte Kolombiya’da Birleşmiş Milletler COP16 zirvesi için bir araya gelen yaklaşık 200 ülkenin doğa tahribatını durdurmak için milyarlarca doları bir araya getirmek üzere acilen harekete geçmesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

COP16 Başkanı ve zirvenin ev sahibi Kolombiya’nın Çevre Bakanı Susana Muhamad, Bogota’nın güneybatısında bulunan Cali’deki açılış toplantısında “Gezegenin kaybedecek vakti yok. Hepimiz bu görev için yeterli finansmana sahip olmadığımız konusunda hemfikiriz” dedi.

İki yıl önce ülkeler, 2030 yılına kadar doğa kaybının durdurulmasına yardımcı olmak için 23 hedeften oluşan bir listeyi de içeren, dönüm noktası niteliğindeki Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçeve anlaşmasını kabul etmişti. COP16’nın görevi, koruma için yılda 200 milyar doların bulunmasını da içeren bu anlaşmanın nasıl uygulanacağını bulmak.

Ülkeler geçen yıl Küresel Biyoçeşitlilik Çerçeve Fonu’nu kurdu, ancak zirvenin açılışındaki konuşmacılar fonun şimdiye kadar öngörülen milyar dolarlar yerine yalnızca milyon dolarlar topladığını dile getirdi.

Pazar gecesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın 2030 hedeflerine ulaşma konusunda yanlış yolda olduğunu belirten bir video mesajı yayımladı. Delegelerin zirveden çerçeve fonuna önemli yeni yatırımlar yaparak ayrılmaları gerektiğini söyledi.

Brezilya’nın baş müzakerecisi Andre Correa do Lago, açılış genel kurulunda fona bağış yapılmamasının, fonun çerçevenin hedeflerine ulaşamayacağı endişelerini artırdığını söyledi.

Gelişmiş ülkeler, biyolojik çeşitlilik çerçevesinde, gelişmekte olan ülkelere 2025 yılına kadar yıllık 20 milyar dolar sağlama konusunda anlaştılar; bu, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) en son rakamlarına göre 2022’deki yıllık 15,4 milyar dolara göre yaklaşık %30’luk bir artışı temsil ediyor.

Correa do Lago, açığın gelişmekte olan ülkeleri daha fazla borç batağına sokmayacak şekilde doldurulması gerektiğini söyledi.

Finans da dahil olmak üzere Muhamad, COP16’nın bir başarı olarak kabul edilmesi için gerçekleştirilmesi gereken geniş bir yelpazedeki gündem maddelerini listeledi; bunlar arasında ulusların biyolojik çeşitlilik taahhütlerinin değerlendirilmesi, Yerli halkın koruma kararlarına dahil edilmesinin artırılması ve ülkelerin genetik materyalin paylaşımında ödeme yapması için bir yol üzerinde anlaşmaya varılması yer alıyor.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024