Politika

COP Troykası’ndan Yeni NDC’lere Dair “Umut Vermeyen” Taahhüt

BAE, Azerbaycan ve Brezilya, Paris Anlaşması’ndaki en güvenli ısınma sınırıyla uyumlu iklim eylem planları taahhüt etti ancak bu planların detaylarına dair herhangi bir açıklama yapmadı.

Birleşik Arap Emirlikleri, Azerbaycan ve Brezilya New York’ta liderlik yapma ve bu yıl sonuna kadar Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı sanayi dönemine göre 1,5 derecede sınırlandırma hedefiyle uyumlu Ulusal Katkı Beyanı (NDC’ler) ortaya koyma sözlerini yineledi.

Ancak herhangi bir rakam veya 1.5 derece uyumlu NDC’nin kendileri için ne anlama geldiğini açıklamadılar. Fosil yakıtlara karşı kampanya yürüten Oil Change International’ın küresel politika yöneticisi Romain Ioualalen, “Endişe verici bir bilişsel çelişki vakasına tanık olduk” derken şöyle devam etti: “”İklim aciliyetinin ciddi olduğu bir dönemde, COP Troykası iklim hedefini yükseltmek için gereken liderliği ve netliği sağlayamıyor.”

2023-2025 yılları arasındaki COP iklim zirvelerine ev sahipliği yapan ve “Troyka” olarak bilinen üç ülke daha önce, 1,5 dereceye uygun bir iklim planının neleri içermesi ya da içermemesi gerektiğine ilişkin evrensel olarak kabul edilmiş bir tanımın bulunmadığını belirtmişti.

Bu görüş, bir NDC’nin nasıl görünmesi gerektiğine dair önerilerde bulunan pek çok iklim uzmanı ve kampanyacı tarafından paylaşılmıyor. Bilim insanları, iş dünyası liderleri, düşünce kuruluşları, şehirler, gençler ve sağlık uzmanlarını temsil eden önde gelen 20 sivil toplum kuruluşu tarafından imzalanan bir mektup, hükümetlerin Paris Anlaşması’nı canlı tutup tutamayacaklarını ve ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırıp sınırlandıramayacaklarını belirleyecek olan yeni NDC’ler dahilinde olması gereken 10 temel unsuru detaylandırıyor.

Mektupta özetlenen maddeler arasında fosil yakıtların yaygınlaştırılmasına son verilmesi taahhüdü, hem ekonominin tamamı hem de ulaştırma, inşaat ve tarım gibi belirli sektörler için ayrıntılı ve ölçülebilir hedefler, daha zengin ülkelerin iklim finansmanını artırmalarına yönelik hükümler ve iklimi korumaya yönelik önlemler yer alıyor.

E3G’nin kıdemli ortaklarından Alden Meyer, “Paris Anlaşması’nın başarısızlığı ya da başarısının büyük bir kısmı, ülkeler NDC’lerin bir sonraki turunu öne sürerken önümüzdeki sekiz ya da dokuz ay içinde belirlenecek” dedi.

Ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamak için Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ndeki bilim insanları, küresel emisyonların 2025’ten önce zirveye ulaşması, 2035’e kadar 2019 seviyesine göre %60 azaltılması ve yüzyılın ortalarına gelindiğinde net sıfır emisyona ulaşılması gerekliliğini vurguluyor.

Uzmanlar, gelecek Şubat’a kadar güncellenecek NDC’lerin, geçen yıl COP28’de kararlaştırılan hedefleri uygulamaya dönüştürmesi gerektiğini söylüyor. Enerji sektöründe bu, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak, enerji verimliliğindeki iyileşme oranını iki katına çıkarmak ve en önemlisi fosil yakıtlardan uzaklaşmak için planlar yapmak anlamına geliyor.

İklim uzmanları ve kampanyacıları, 1,5 derece uyumlu bir NDC’nin, yeni kömür, petrol ve gaz aramalarının yapılmaması konusunda açık bir taahhüt içermesinin yanı sıra mevcut üretimi kısma ve fosil yakıt sübvansiyonlarını ortadan kaldırmaya yönelik güvenilir hedefler içermesi gerektiğini de vurguluyor.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024