Polonya’da gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Zirvesi (COP24) konferansına dört aydan az bir zaman kaldı ve önde gelen diplomatlar görüşmelerin hızlanması gerektiğini belirtiyor. Diplomatlara göre, iklim müzakerecileri, Paris Anlaşması’nın kural kitabının hazırlanmasını hızlandırmak zorunda.
Haber: Gülce DEMİRER
Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi’ne (COP24) sayılı günler kala görüşmelerin hızlandırılması ve akabinde hazırlanacak olan kural kitabının tamamlanması bekleniyor. Görüşmelerde seragazı emisyon oranları, fonların nasıl sağlanacağı gibi konular yer alacakken, ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilmesi siyası gerginliklere yol açıyor.
Suudi Arabistan’dan Sarah Baashan’ın yanı sıra, Yeni Zelandalı diplomat Jo Tyndall’ın da katıldığı, Mayıs ayında Bonn kentinde gerçekleşen bir toplantıda olumlu gelişmeler olduğu belirtiliyor. Ancak Tyndall, yapılması gereken iş yükü ile kalan zaman arasında uyumsuzluk olduğunu söylüyor.
Gelecek ay Bangkok’ta yapılması planlanan ve teknik konuların ele alınacağı oturumun ardından Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenecek olan COP24’te bakanların kural kitabını sonuçlandırması bekleniyor.
Çeşitli ülkelerden eş başkanların ve yetkililerin BM İklim Değişikliği web sitesinde yayımlamış olduğu “araçlar”, çeşitli müzakere bloklarından gelen öneriler ile Polonya’da düzenlenecek olan müzakerelerin temelini oluşturabilecek resmi metin arasında yer alan bir köprü niteliği taşıyor.
Paris Anlaşması uyarınca ülkeler küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmayı amaçlayan ulusal iklim hedeflerine bağlı kaldılar; ancak bu taahhütlerin yetersiz olduğuna da dikkat çekiliyor.
Şu andaki görevler arasında seragazı emisyonlarının nasıl takip edileceği, refah seviyesi yüksek ülkelerden düşük ülkelere vaat edilen iklim finansmanın nasıl sağlanacağı gibi konular yer alıyor. Tyndall, Bangkok’ta gerçekleşecek oturumda anlaşmaya varılmış bir taslağın sunulmasının beklendiğini söylüyor.
Donald Trump’ın ABD’yi Paris Anlaşması’ndan çıkarması ve BM’nin en önemli kolu olan Yeşil İklim Fonu’nun (GCF) azalmasıyla siyasi gerginlikler de yaşanıyor. BM İklim Sorumlusu Patricia Espinosa, Thomson Reuters Foundation’a fonu kurtarmak için siyasi bir müdahaleye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Espinosa’ya göre, “Kurulun, sonuca varması gereken çok önemli işlere ket vuran engellerin üstesinden gelmesi gerekiyor”.
Öte yandan büyük ekonomiler anlaşmaya olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler. Avrupa Birliği (AB) ve Çin liderleri geçtiğimiz Temmuz ayında iklim değişikliğinin, ilişkilerinin “temel dayanağı” olduğunu açıklamış ve daha yakın bir işbirliği vaat ederek diplomatlara Katowice toplantısından önce müzakere metni sunmaları için çağrıda bulunmuşlardı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…