;
Bilim

Çöller Verimli Araziye Dönüşür mü?

Çöl üzerinde yapılan tarım uygulamaları

Çinli bilim insanları çölleşen toprakları verimli araziye çevirmenin yollarını geliştiriyor.

İklim değişikliği Çin’in dört bir yanında devam eden çölleşme ile kendini gösteriyor. Arazi bozunumu, köylülerin çorak topraklar haline gelen alanlarda bulunan evlerini terk edip başka yerlere gitmelerine neden oluyor. Bilim insanları da bu eğilimi tersine çevirmek için sıkı çalışıyor ve çölleşen toprakları verimli araziye çevirmenin yollarını geliştiriyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalardan biri de, Chongqing Jiaotong Üniversitesi’nden bilim insanlarının bitki hücre duvarında bulunan maddeden ürettiği bir macun.

Sodyum karboksimetil selüloz çözeltisinden yapılan bu macun, bitkilerin büyümesi için bir koruma sağlıyor. Çorak bir arazide kum ile birleştiğinde ise bitkinin büyümesi için gerekli olan suyu ve besinleri muhafaza edebiliyor. Üniversiteden yapılan açıklamaya göre bu çalışmalar 2013 yılından bu yana sürüyor. Çalışmalar, bilim insanlarının yarattığı “topraklaştırılmış” (soilized) kum ve doğal kumun arasında mekanik özellikler ve ekolojik nitelik bağlamında bir fark olmadığını ortaya koyuyor.

2023 Dönümlük Alanda Başarılı Sonuç

Çalışma kapsamında bilim insanları kumu, çakılları ve “topraklaştırılmış” kumu harmanlayarak büyümeyi test ettiler. Yılda iki kere yapılan hasat sürecinde ise mısır, patates ve diğer çeşitli bitkilerin mahsulüne rastladılar.

Kuzey Çin çölündeki bir proje ise sadece altı ayda olumlu sonuçlar verdi. Araziyi son derece sıcak bir iklimde verimli hale getiren yeni teknoloji ile çeşitli çiçekler ve bitkiler yaklaşık 2023 dönümlük alanda büyüdü. Bu yılın ilerleyen dönemlerindeki amaç ise, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 2023 dönümlük ve 129 bin dönümlük alanın geri kazandırılması olarak belirlendi.

Profesör Zhao Chaohua ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada uygulamanın minimum işçilik düzeyinde başarıya ulaştığını ifade etti: “Yaptığımız hesaplamalara göre, burada büyüyen 70 çeşit ekin var. Bunların çoğu bizim tarafımızdan ekilmeyen, kendi kendine büyüyen ekinler”.

Not: Bu haber greenmatters’dan alınmıştır.