Bağımsız bir sivil inisiyatif olan Clima Europa, Avrupa Yeşil Yeni Düzeni için bir manifesto yayımladı. Manifesto, tüm Avrupalıların refahı için, yeni Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’ndan Avrupa Yeşil Yeni Düzeni’ni geliştirmeyi ve uygulamayı taahhüt etmesini talep ediyor.
Clima Europa adlı bağımsız sivil inisiyatifi, Avrupa Yeşil Yeni Düzeni için bir manifesto yayımladı. 10 adet ilke ve eylemin de belirlendiği manifestoda Avrupa Birliği’nden (AB) Avrupa Yeşil Yeni Düzeni’ni geliştirmesi ve uygulanması konusunda taahhüt vermesi istendi.
Manifestoda, AB’nin sınırlarına rağmen Avrupa kıtası tarihindeki en yüksek düzeyde barış, güvenlik, refah, hak ve özgürlük garantisi verdiği ifade edilerek “AB, ortak yarar için barışçıl ve başarılı bir egemenlik paylaşımının eşsiz bir modelidir. Bununla birlikte, bugün Avrupa, zamanımızın en büyük küresel sorunuyla -iklim değişikliğiyle- yüzleşmek için yeterli donanıma sahip değil. Tüm insan faaliyetlerinin daha hızlı, daha derin ve daha adil bir dönüşümü olmadan – seragazı emisyonlarını azaltmak adına- zengin ve güvenli bir yaşam için şart olan istikrarlı ve yaşanabilir bir ortamı sürdürmek imkansız olacak. Atmosferdeki karbondioksit yoğunluğu görülmemiş seviyelere ulaştı. Aşırı hava olayları; çölleşme, yükselen deniz seviyeleri ve tüm karasal ve deniz ekosistemlerinin tükenme riski gibi potansiyel olarak geri dönüşü olmayan süreçlerle birlikte artıyor. Bilim nettir: Ekolojik dönüşümü ertelemek için daha fazla zaman yok.” İklim değişikliğinin şimdiden önemli sosyal ve ekonomik aksamalara neden olduğu belirtilirken bu alanların AB’nin geleceğini şekillendiren, göçten eşitsizliğe, iş alanlarının geleceğinden kurumlarda güvene kadar önemli zorluklarla derinden bağlantılı olduğu vurgulandı. Tüm bu sorunların ise uluslararası işbirliği ile barışçıl bir şekilde çözülebileceğinin altı çizildi ve şöyle devam edildi: “İklim değişikliğini yaşayan bir dünyada tüm Avrupalı vatandaşların geleceklerini korumak için, yeni Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu, Marshall Planı’ndan beri Avrupa ekonomisinin ve toplumunun en büyük dönüşümü olan Avrupa Yeşil Yeni Düzeni’ni geliştirmeyi ve uygulamayı taahhüt etmeli.”
Avrupa Yeşil Yeni Düzeni’nin, iklim değişikliği sorununu toplumunkilerden ayırmayan sosyal ve sürdürülebilir bir Avrupa demokrasisi vizyonunu kapsadığı belirtilen manifestoda yeni düzen için şu ifadelere yer verildi: “Adil ve bilim temelli -hem Avrupa sınırlarının içinde hem de dışında- ekolojik bir dönüşüm gerçekleştirmeyi amaçlıyor. İklim değişikliği vatandaşlar, işletmeler ve kurumlar arasında yeni bir ekolojik sosyal sözleşme gerektiriyor. Avrupa sistemi; çevresel, ekonomik ve sosyal zorlukları birlikte ele almalı ve eşitsizlikleri azaltmak ve vatandaşları dönüşümün olumsuz etkisinden korumak için sürdürülebilir ve refah üreten çözümler sunmalı.”
Manifesto çerçevesinde, Avrupa’nın geleceği için belirlenen ve alt başlıklara sahip 10 adet ilke ve eylem ise şu şekilde sıralandı:
1- Güvenli ve sürdürülebilir geleceğe yatırım
2- Adil ve ekolojik bir finans sistemi
3- Döngüsel ekonomiye teşvik
4- Toprağın altında tutmak (Keep it in the ground)
5- Esnek ve adil bir geçiş için iklim etkilerine karşı korumak
6- Herkes için güvenli ve sürdürülebilir bir ulaşımı sağlama almak
7- Herkes için temiz hava hakkı
8- Tarım ve gıdayı etraflıca düşünmek
9- Denizleri ve okyanusları plastikten arındırmak
10- Paris Anlaşması’nın uygulanmasını uluslararası ilişkilerin kalbine yerleştiren yeni bir dış politika
Manifestonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…