İklim Tahvilleri Girişimi ve CCDC ortaklığında hazırlanan Çin’in Yeşil Tahvil Piyasası yıllık raporunun dördüncüsünü yayımlandı. Çalışmaya göre Çin, 2019 yılında işleme aldığı 55,8 milyar dolar değerindeki yeşil tahvil ile piyasada lider.
İklim Tahvilleri Girişimi (Climate Bonds Initiative, CBI) ve Çin Merkezî Mevduat ve Takas Ltd Araştırma Merkezi (China Central Depository & Clearing Co. Ltd Research Centre, CCDC) ortaklığında ve HSBC’nin desteğiyle hazırlanan Çin’in Yeşil Tahvil Piyasası:2019 (CBGBM2019) raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Rapor, dünyada yeşil olarak nitelendirilen tahvillerin en büyük kaynağı olan Çin’deki gelişmeleri inceliyor. İngilizce ve Çince olarak yayımlanan ve yeşil tahvillerin tedavüle çıkarılmasına, politika süreçlerine ve piyasanın büyümesine odaklanan CGBM2019 raporu, İklim Tahvilleri Girişimi’nin her yıl yayımladığı rapor serisinin dördüncüsünü oluşturuyor.
2019 yılında Çin’den tedavüle çıkan yeşil tahvillerin toplamı, 2018 yılındaki 42 milyar doları (RM2282,6 milyar) seviyesinden %33 artış göstererek 55,8 milyar dolar (386,2 milyar Yuan) seviyesine ulaştı. Tedavüldeki toplam yeşil tahvillerdeki ülke sıralamasına Çin, ABD ve Fransa liderlik ediyor.
2019 yılında Çin’de yeşil tahvil tedavül eden kuruluş türlerinde yeni gelişmeler yaşandı. Finans sektöründe olmayan işletmelerin yeşil tahvil hacmindeki payında önemli ölçüde büyüme yaşandı. Bu kurumların payı yıllık %54 artarak 2019’da tedavüle çıkarılan toplam hacmin %37’sine ulaştı. Çin’de yeşil tahvillerin tedavüle çıkarılmasında ilk sırayı alan Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC) aynı zamanda Adana’daki Hunutlu Termik Santralı’nın da en büyük finansörleri arasında yer alıyor.
2019 raporunun öne çıkan bulguları şu şekilde sıralanabilir:
- 2019 yılında 55,8 milyar dolar (386,2 milyar Yuan) değerinde yeşil tahvil tedavüle girdi. Bunun 31,3 milyar dolarlık (216,8 milyar Yuan) bölümü Çin ve CBI’nın yeşil tanımlarıyla uyumlu tahvillerden oluşuyor.
- Yeşil tahvillerin %72’si en az bir kez Çin dışında bir değerlendirmeden yararlandı.
- Tahvillerde en büyük payı Düşük Karbonlu Taşımacılık (%37) sektörü alırken, Enerji (%28) ve Su (%18) sektörleri ikinci ve üçüncü en büyük payı aldı.
- Çin, küresel ölçekte Sertifikalandırılmış İklim Tahvillerinin en büyük kaynaklarından biri olmaya devam ediyor. 2019 yılında Çin’de toplamda 3 milyar dolar değerinde dört adet sertifikalandırılmış anlaşma piyasaya sunuldu.
- 2019 yılı sonunda Çin’in ülke içindeki ödenmemiş yeşil tahvil piyasasının toplamı 140 milyar dolar (977,2 milyar Yuan) olarak gerçekleşti.
- Çin’deki toplam ödenmemiş miktarın %88’ini oluşturan 124 milyar dolar (865,5 milyar Yuan) değerinde yeşil tahvilin vadesi 5 yıl içerisinde olgunlaşacak.
Önümüzdeki dönemde, Çin’in ülke içinde tedavüle giren yeşil tahvillerin hacminde sürdürülebilir ve sürekli artış sağlanması için hükümetin piyasaya tutarlı ve güvenilir politika sinyalleri göndermesi önemini koruyacak.
Rapor, Çin Yeşil Tahvil Piyasasının gelişimini desteklemek için şu önerileri sunuyor:
- Çin’in yeşil tahvil tanımları, uluslararası tanımlamalarla uyumlaştırılmalı.
- Ulusal ve yerel ölçekte akılcı, ülkenin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış ve uygulanabilir politik teşvikler sağlanmalı.
- İşletme sermayesine tahsis konusunda şeffaflık teşvik edilmeli.
- Tahvillerin tedavüle girişi sonrasındaki raporlama süreci uyumlaştırılmalı.
- Yeşil tahvillerin doğrulanması sürecinde daha yol gösterici olunmalı.
- Yeşil mekanizma türleri çeşitlendirilmeli ve bu türlere ABS, belediye tahvilleri ve devlet tahvilleri de dahil edilmeli.
- Çin’deki yeşil tahvil yatırımcıları teşvik edilmeli.
- Yüksek karbonlu sektörlerden düşük karbonlu sektörlere geçişteki önlemlerde finans sektörü mobilize edilmeli.
İklim Tahvilleri Girişimi CEO’su Sean Kidney “Çin’in 2020’lerde yeşil finansman konusunda küresel ölçekte öncü rol üstlenebilmesine yol açan büyük potansiyel rapor boyunca dile getiriliyor. Ülke dışında tedavüle giren tahvillerin artması, uluslararası piyasalarla uyumlaştırma süreci, Çin’in iç pazarını uluslararası yatırımcılar için cazip hale getiriyor. Bu piyasada kaydedilen hızlı ve sürekli büyüme, iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnç kazanma ve uyuma yönelik politika, yasal düzenlemeler ve finansal sektörün alacağı önlemlere geçişi desteklemenin yanı sıra küresel ölçekte ivme sağlayacaktır” dedi.
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.