Greenpeace’in yeni bir raporuna göre Çin’in yeni altyapısı geleneksel altyapı modeline göre daha az karbon emisyonuna sahip olsa da hâlâ karbon yoğun tedarik zincirlerine dayanıyor.
Çarşamba günü yayımlanan raporda, yeni altyapının 5G teknolojisini, yapay zekayı, veri merkezlerini, elektrikli araçları ve altyapısını ve yüksek hızlı demiryollarını içerdiği belirtiliyor.
Greenpeace Doğu Asya’nın Pekin ofisi program direktör yardımcısı Zhang Kai, “Yeni altyapının emisyonlarının çoğu, kaynak arama, üretim ve dağıtımdan geliyor. Tüm yeni altyapı tedarik zinciri Çin’in yüksek emisyonlu enerji karışımına dayandığı sürece, buradaki emisyonları azaltmak zor olacak. Bu etkinin bütünsel olarak ele alınması gerekiyor” dedi.
Dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve çelik üreticisi olan Çin, aynı zamanda iklimi ısıtan gazların en büyük kaynağı. Çin, karbon emisyonlarının 2030 itibarıyla zirveye çıkmasını ve 2060’tan önce karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefliyor.
Pekin, emisyonları azaltmak için genel bir plan yayımlamadı, ancak yerel yönetimler ve çelik gibi endüstrilerin kendi karbon taahhütleri var.
Greenpeace raporuna göre, Çin’in yeni altyapı endüstrilerinden kaynaklanan emisyonlar, geleneksel altyapıya göre %7,24 daha düşük.
Raporda, yeni altyapıya ilişkin politikalar iyileşmiş olsa da, “yeşillik ve kapsayıcılık” için çok az hususun bulunduğu belirtilerek, daha fazla politika desteğine ihtiyaç duyulduğunun da altı çiziliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…