Politika

Çin’in Yeni Altyapısı Karbon Yoğun Tedarik Zincirlerine Dayanıyor

Greenpeace’in yeni bir raporuna göre Çin’in yeni altyapısı geleneksel altyapı modeline göre daha az karbon emisyonuna sahip olsa da hâlâ karbon yoğun tedarik zincirlerine dayanıyor.

Çarşamba günü yayımlanan raporda, yeni altyapının 5G teknolojisini, yapay zekayı, veri merkezlerini, elektrikli araçları ve altyapısını ve yüksek hızlı demiryollarını içerdiği belirtiliyor.

Greenpeace Doğu Asya’nın Pekin ofisi program direktör yardımcısı Zhang Kai, “Yeni altyapının emisyonlarının çoğu, kaynak arama, üretim ve dağıtımdan geliyor. Tüm yeni altyapı tedarik zinciri Çin’in yüksek emisyonlu enerji karışımına dayandığı sürece, buradaki emisyonları azaltmak zor olacak. Bu etkinin bütünsel olarak ele alınması gerekiyor” dedi.

Dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve çelik üreticisi olan Çin, aynı zamanda iklimi ısıtan gazların en büyük kaynağı. Çin, karbon emisyonlarının 2030 itibarıyla zirveye çıkmasını ve 2060’tan önce karbon nötrlüğe ulaşmayı hedefliyor.

Pekin, emisyonları azaltmak için genel bir plan yayımlamadı, ancak yerel yönetimler ve çelik gibi endüstrilerin kendi karbon taahhütleri var.

Greenpeace raporuna göre, Çin’in yeni altyapı endüstrilerinden kaynaklanan emisyonlar, geleneksel altyapıya göre %7,24 daha düşük.

Raporda, yeni altyapıya ilişkin politikalar iyileşmiş olsa da, “yeşillik ve kapsayıcılık” için çok az hususun bulunduğu belirtilerek, daha fazla politika desteğine ihtiyaç duyulduğunun da altı çiziliyor.

Paylaş
Etiketler: altyapıÇin

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024