Politika

Çin’in Rüzgar ve Güneş Kapasitesi 2024’te Kömürü Geçebilir

Çin’deki bir endüstri grubunun tahminine göre, Çin’in kurulu rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi bu yıl ilk kez kömürü geride bırakacak.

Çin Elektrik Konseyi’nin (CEC) yıllık raporu, şebekeye bağlı rüzgar ve güneş enerjisinin 2024 sonuna kadar kurulu enerji üretim kapasitesinin yaklaşık %40’ını oluşturacağını öngördü. Kömürün payının ise %37 olması bekleniyor.

2023 sonunda ise rüzgar ve güneş birlikte kapasitenin yaklaşık %36’sını oluştururken, kömür ise %40’ın biraz altındaydı.

CEC, Çin’in 2024 yılı sonuna kadar yaklaşık 1.300 gigawatt (GW) rüzgar ve güneş kapasitesi inşa edeceğini, yani 2030 yılına kadar 1.200 GW’lık resmi hedefini çok önceden aşacağını tahmin ediyor.

CEC ayrıca, nükleer ve hidroelektrik de dahil olmak üzere, tüm fosil yakıt olmayan kaynaklardan üretim kapasitesinin 2023’te ilk kez toplamın yarısından fazlasını oluşturduğunu söyledi.

CEC, talebin salgının ardından toparlandığı 2023’teki %6,7’lik büyüme oranına kıyasla bu yıl elektrik tüketiminin %6 büyüyeceğini öngörüyor.

Kış aylarında ısıtma ve yaz aylarında soğutma talebinin en yoğun olduğu dönemde elektrik arzının sıkışık olabileceğini belirterek, kullanım zamanı fiyatlandırması önlemler de önerdi.

CEC, yenilenebilir enerjinin şebekeye dahil edilmesine yardımcı olmak amacıyla mümkün olan en kısa sürede pil depolamayı ve diğer yeni enerji depolama teknolojilerini teşvik etmek için hükümeti bir kapasite ödeme sistemi geliştirmeye çağırdı. Ayrıca pompajlı hidroelektrik depolama tesislerinin inşaatının hızlandırılmasını da önerdi.

Paylaş

Önceki Haberler

Mahkeme Kemerköy Termik Santralı Lehine Karar Verdi: Hukuksuzca Çalışmaya Devam Edecek!

İkizköylülerin Muğla Milas’ta bulunan Kemerköy Termik Santralı’nın çevre mevzuatına uyumlu olmadığı gerekçesi ile Çevre, Şehircilik…

8 Temmuz 2024

Afşin-Elbistan Yeni bir Kömürlü Santralın Yükünü Kaldıramaz

Elbistan Belediye Başkan Yardımcısı Gülabi Eren, Afşin-Elbistan A Termik Santralı’na yapılması planlanan ek ünitelerin bölgeye…

8 Temmuz 2024

AB Ormansızlaşma Yasasını Geciktirme Çağrılarına Direniyor

Avrupa Birliği, bazı sektörlerden ve ülkelerden gelen, ormansızlaşmayla mücadeleye yönelik ana politikasını erteleme çağrılarına karşı…

8 Temmuz 2024

2024’ün En Sıcak Yıl Olma İhtimali Yüzde 95!

Geçtiğimiz Haziran ayı en sıcak Haziran olarak kayıtlara geçerken, bazı bilim insanları 2024’ün kayıtlara geçen…

8 Temmuz 2024

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024