Çin’de Gelecek İçin Cumalar protestolarına katılan Ou Hongyi, aktivizmini bırakmadığı sürece okula dönemeyeceğinin söylendiğini belirtiyor.
İnisiyatif almak, bağımsız düşünebilmek, müfredatın dışındaki çalışmalarda yer almak topluluğunu ve çevresindeki dünyayı derinden önemsemek gibi özellikler, Ou Hongyi’nin (Howey Ou ismiyle de bilinen) hayali olan Harvard Üniversitesi’nde okumak için onu uygun bir aday kılan özellikler olabilir. Ancak aynı özellikler liseden mezun olmasını bile engelleme olasılığına sahip.
Guardian’ın haberine göre, Fridays For Future (Gelecek İçin Cumalar) protestolarını Çin’de ilk kez gerçekleştiren 17 yaşındaki Ou, aktivizmi kontrol mekanizmalarına bir tehdit olarak gören yetkililerin hedefi haline geldi.
Ou, yetkililer tarafından 2018 yılının sonlarına kadar çalıştığı Guilin’deki Guangxi Normal Üniversitesi’ne bağlı lisedeki çalışmalarına devam etmesinin bir koşulu olarak iklim aktivizminden vazgeçmesinin söylendiğini belirtiyor. Ou, Aralık 2018’de, Çin’deki uluslararası program için “uygun olmadığının” söylenmesiyle eğitimine ara vermiş ve ABD’de eğitim için TOEFL ve SAT sınavlarına çalışmaya başlamıştı.
Ancak Ou, ailesinin yerel eğitim yetkilileri tarafınca aranarak, iklim aktivizmini bırakmasını ve yabancı basın ile konuşmamasını söylediklerini belirtiyor.
Ou, müdürü Li Linbo’nun, 29 Mayıs’ta yaptığı toplantıda okula tekrar kabul edilmeden önce iklim aktivizmini sona erdireceğine söz vermesi gerektiğini ve bu kararı babasının da desteklediğini söylüyor. Ou ise “Durmak istemiyorum, daha fazla insanın bilmesini istiyorum” diyor. Yetkililer ayrıca okula tekrar başlamadan önce Ou’nun psikolojik bir testten geçmesini de talep etmiş.
Ou ise ailesinin inançlarından vazgeçmesi yönünde baskı yapmadıklarını ancak iklim yönündeki takıntısı ve geleceği konusunda endişeli olduklarını belirtiyor. Ou’nun babası, “İklim anksiyetesi yaşıyor. Liseden mezun olmasını, üniversiteye girmesini ve iklim değişikliği konularına daha az kafa yormasını istiyoruz” diyor.
En fazla karbon salımına sahip ülkelerden biri olam Çin’in 2030 veya öncesinde Paris Anlaşması taahhütlerine ulaşması bekleniyor.
Hong Kong Çin Üniversitesi Gazetecilik okulundan Kecheng Fang, Guardian’a, sadece Ou’nun iklime dair endişelerinin yetkililer üzerinde baskı oluşturmadığını söyledi: “Kolektif bir eylem olduğu için tehdit oluşturuyor. Özünde ne olduğundan bağımsız, kolektif olması nedeniyle aşırı derecede hassas karşılanıyor” dedi.
Fang ayrıca, iklime yönelik endişeleri dile getirmek yasak olmasa da, konuya yönelik tartışmaların, özellikle yetkililerin eylemlerini sorguluyorsa, daraldığını söylüyor. “Çok önemli görülmeyen bu gibi konuları konuşmanızda sakınca yok ancak nasıl konuştuğunuz önemli” diyor.
Okula dönmeyi bekleyen Ou, Plant for Survival isimli kendi girişimini başlattı. Bu girişimde Çin’deki genç insanları daha fazla ağaç dikmeye teşvik ediyor. Geçtiğimiz Kasım ayından Ocak ayına kadar grup, Guilin bölgesinde 300’den fazla ağaç dikti.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…