;
Ekonomi Politika

Çin’in İklim Gündeminde Neler Var?

gobi

Gobi Çölü’nde yapımı devam eden yenilenebilir enerji santrallarının ilki elektrik üretmeye başladı. Proje ile 1,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacının karşılanması hedefleniyor. 

Derleyen: Eren Baltaş

Güncel olarak dünyanın en kalabalık ülkesi ve en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in, elinde bulundurduğu dev imkânlar ile iklim konusunda ne gibi hamlelerde bulunacağı büyük merak konusu. Bu yazıda, ülkenin son bir haftasındaki yenilenebilir enerji ve ekoloji konulu haberleri derlendi.

Kömür Zengini Köy, “Sıfır Karbon” Unvanını Kazandı

Zhuangshang isimli köy, Kuzey Çin’deki kömür zengini Shanxi eyaletinde yer alıyor. Köy yakın zamanda Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından Çin’deki sıfır karbonlu enerji köyü unvanını kazandı.

Köyün Parti Şefi Du Kanglei, 2019’da fotovoltaik enerji üretimini teşvik etmeye başladıklarını ve kademeli olarak kömür ve dizeli temiz enerjiyle değiştirdiklerini söyledi. Du, “Motosikletlerin yerini elektrikli üç tekerlekli bisikletler aldı, dizel çim biçme makineleri elektrikli çim biçme makinelerine dönüştü ve artık yemek pişirmek veya ısınmak için kömür yakılmıyor” dedi.

Zhuangshang köyündeki çiftlik evlerinin çatıları, mavi fotovoltaik panellerle donatıldı. Köy sakini Zhang Baomin, fotovoltaik panellerin tüm ev aletlerini çalıştırmaya yetecek kadar elektrik ürettiğini belirterek “Pirinç pişiricim, klimam ve ısıtıcım elektrikle çalışıyor. Eğer fazla elektrik üretirsek bunu ya depoluyor ya da şebekeye satıyoruz” dedi.

Zhuangshang’ın yeşil dönüşümü, Maliye Bakanlığı ve GEF tarafından finanse edilen ve 2022’de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve UNDP tarafından resmi olarak başlatılan “Çin’in Kırsal Kasaba ve Köylerinde Sıfır Karbon Enerjisini Etkinleştirme Projesi”nin bir parçası. Köy, Nisan 2022’den Nisan 2023’e kadar 2,8 milyon kWh elektrik üreterek toplam 1.156 ton standart kömür tasarrufu sağladı ve 2 bin 882 ton karbondioksit emisyonunu azalttı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı yetkililerinden Wang Jiuchen, Zhuangshang köyündeki temiz enerji uygulamasının örnek olması nedeniyle Çin’in gelecekte çok daha fazla sıfır karbon emisyonlu kırsal kasaba ve köyler kurmaya kararlı olduğunu söyledi.

Çin’deki “Yeşil Fabrika” Sayısı 3 bin 616’ya Çıktı

Çin’de şu ana kadar 3 bin 616 yeşil fabrika ve 267 yeşil sanayi bölgesinin kurulmasıyla birlikte, yeşil imalat sisteminin temel olarak oluşturulduğu bildirildi. Çin Sanayi ve Bilişim Bakanlığı tarafından açıklanan listede, ülke genelinde 3 bin 616 yeşil fabrika, 267 yeşil sanayi bölgesi ve 403 yeşil tedarik zinciri yönetimi firması bulunduğu, piyasaya şu ana kadar yaklaşık 30 bin yeşil ürün sürüldüğü belirtildi.

Sanayi ve Bilişim Bakanlığı, ülkede enerji kaynaklarının kullanım verimliliği yükselmeye devam ettiğini de belirterek yılın ilk çeyreğinde güneş pili üretimi %53,2, yeni enerjili araç üretimi de %22,5 arttığı bilgisini paylaştı. Öte yandan, ilk çeyrekte yüksek teknoloji sektörlerine yapılan yatırım yıllık bazda %16 artış gösterdi.

Çin’de Rüzgâr Enerjisine Yapılan Yatırım 24,9 Milyar Yuana Ulaştı

Çin Ulusal Enerji İdaresi’nin verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde Çin’de rüzgar enerjisi şebekesine yeni bağlanan güç kapasitesi 10 milyon 400 bin kW’a ulaştı. Ülke genelinde büyük ölçekli rüzgar ve fotovoltaik enerji tesisleri, hidroelektrik projeleri ve pompalı depolama projelerinin inşası hızlandırılarak yenilenebilir enerji gelişimi sağlandı.

Bu dönemde rüzgar enerjisinin ortalama kullanım oranı yaklaşık %96,8 seviyesinde gerçekleşti ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla hemen hemen aynı seviyede kaldı. Ayrıca, rüzgâr enerjisi yatırımları %15 artarak 24,9 milyar yuanı buldu.

Ocak-Mart döneminde ise Çin’de yeni artan yenilenebilir enerji kurulu gücü yıllık bazda yüzde 86,5 artışla 47 milyon 400 bin kilovata ulaşarak, ülke genelinde yeni artan toplam enerji kurulu gücünün %80,3’ünü oluşturdu.

Gobi Çölü’nün İlk Yenilenebilir Enerji Santralı Elektrik Üretimine Başladı

Gobi Çölü’nde yapımı devam eden yenilenebilir enerji santrallarının ilki elektrik üretmeye başladı. Santralın işletmecisi olan China Energy’nin bildirdiğine göre, elektrik şebekesine bağlanan ilk proje 2 Mayıs gününden itibaren elektrik üretmeye başladı.

Ningxia Hui Özerk Bölgesi’ndeki 1 milyon kilovatlık yerleşik kapasiteye sahip güneş ve rüzgar projesinin, ilk aşamasında, her yıl 1,8 milyar kilovat saat üretmesi öngörülüyor. Bu enerji miktarı, ilgili şirketin açıklamasına göre, 1,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek nicelikte.

Söz konusu proje, aynı zamanda ülkenin ilk ultra yüksek voltajlı elektrik iletimi kanalı ve Gobi Çölü’nde ve merkez Çin’in Hunan eyaletinde yer alan diğer çorak bölgelerde üretilen en önemli yeşil enerji iletim projesi.

Öte yandan Yunnan eyaletinin Qujing kentinde de 800 megavat kapasiteli bir rüzgar enerjisi tesisi, 8 Mayıs Pazartesi günü şebekeye bağlandı. Söz konusu tesis, karada kurulmuş en büyük rüzgâr türbin tarlası özelliğini taşıyor.

Yunnan-Guizhou platosunda yerleştirilmiş 135 türbinden oluşan rüzgar santralı, geliştiricisi ülkenin enerji devi State Power Investment Corporation Limited (SPIC) adlı kuruluşa göre “akıllı” bir santral olup her türlü sorunu kendiliğinden saptama kabiliyetine sahip.

Projenin her yıl 2,06 milyar kilovat saat elektrik üretmesi bekleniyor. Bu miktar, 641 bin standart kömür tasarrufuna olanak vererek yılda 1,73 milyon ton karbon dioksitten ve bin 100 tondan fazla sülfür dioksitten kaçınılmasını sağlıyor.

Çinlilerin %33’ü Elektrikli Araç Satın Alacağını Söylüyor

Bir tüketici eğilimleri analizi ve pazar araştırması kuruluşu olan J.D. Power tarafından yeni açıklanan, Çin’de yeni araç alma konusundaki yönelimlere ilişkin 2023 raporunda, Çinli tüketicilerin elektrikli araç satın alma isteklerinin, arka arkaya altıncı yıl olmak üzere, bu yıl da arttığı görülüyor. Söz konusu istek, geçen yılki %27’lik orandan sonra %6 kadar artarak bu yıl %33’e yükselmiş durumda. Elektrikli araçlara yönelik uzun vadeli eğilim gerçekten giderek belirginleşmiş bulunuyor.

Söz konusu araştırma raporuna göre, elektrikli otomobil alma niyeti yılın sonuna değin artarak sürecek; bu eğilim, ülkede fosil yakıt kullanan araçların pazar payının daha da düşmesine yol açacak.

İlgili endüstrinin uzmanları, Çin’deki elektrikli araçların satışlarında saptanan sürekli artışın ürünlerin kalitesindeki iyileşmeden ve tüketicilerin otomobil konusunda değişen alışkanlıklarından bağımsız olmadığını belirtiyor.

Çin’in elektrikli araç piyasası şu anda sert bir rekabet ortamına girmiş bulunuyor. Tüketicilere sürekli biçimde daha fazla seçim olanağı sunan otomobil üreticilerinin kendi aralarındaki rekabet de bir taraftan yoğunlaşmayı sürdürüyor.