Çin beş yıllık iklim planı taahhüdünde bulundu ancak ekonomik büyüme ve güvenlik endişeleri iklim hedeflerinin önüne geçebilir.
Çin, yeni “beş yıllık planını” iklim değişikliğiyle mücadeleye adayacağına söz verdi, ancak ekonomik büyüme ve enerji güvenliği konusundaki endişelerin ülkenin yeşil hedeflerini yumuşatması bekleniyor.
Başbakan yardımcısı Han Zheng Ekim ayında yaptığı açıklamada, Mart ayında parlamentoya teslim edilecek olan 2021-2025 planının “iklim değişikliğini ele almaya adanacağını” ve emisyonları 2030’dan önce zirveye çıkarmak için “ülkenin yeni vizyonuna odaklanacağını” ve 2060 itibariyle “karbon nötrlüğü” elde edeceklerini söyledi.
Ancak uzmanlar, Pekin’in büyümeye odaklanarak, enerji kıtlığını gidermek adına yeni kömürlü termik santrallar inşa etmeye devam edeceğini söyledi.
Bir düşünce kuruluşu olan Draworld Enerji Araştırma Merkezi’nden Zhang Shuwei, “Enerji güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle politika yapıcıların enerji ve kömür tüketimi konusunda (beş yıllık planda) daha az iddialı hedefler koymalarının mümkün olduğunu düşünüyorum” dedi.
İktidardaki Komünist Parti’nin politbürosu Kasım ayında yaptığı açıklamada, beş yıllık planın düşük karbonlu enerjiyi teşvik etmesi ve bazı bölgelerde emisyonları hızla zirveye çıkarma çabalarını desteklemesi gerektiğini söyledi.
İl düzeyindeki planlar aynı zamanda yenilenebilir enerjilerin büyümesi ve karbon ticaretinin teşvik edilmesi taahhütlerini de içerirken, Pazartesi günü yayımlanan bir politika belgesinde de Çin’in 2025 itibariyle enerji sektörünü geliştireceği belirtildi.
Yenilenebilir kapasiteyi artırmak ve birim GSYİH başına üretilen karbon miktarını azaltmak için yeni hedefler ve genel bir enerji tüketimi üst sınırı da bekleniyor.
Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin baş analisti Lauri Myllyvirta, Çin’in büyük olasılıkla 2025 için 5,5 milyar ton kömüre eşdeğer enerji sınırı belirleyeceğini ve yenilenebilir enerjilerin payını mevcut %15’ten, %20’ye çıkarmayı hedefleyeceğini söyledi.
Ancak bu hedefin, karbondioksitin önümüzdeki beş yıl içinde yılda %4 artmasına yine de izin vereceği konusunda uyardı.
Çin’in düşünce kuruluşlarının önerdiği karbona mutlak bir sınır koyulması fikri ise net değil.
Hükümet dışı araştırma grubu olan Enerji Vakfı’nın Çin başkanı Zou Ji, “Çin’in 2025’ten önce veya 2025’e kadar emisyon sınırına ulaşması çok olası, ancak bunun 14. beş yıllık plan metnine yazılıp yazılmayacağını söylemek zor” dedi.
Kömüre Hayır Demek?
Çin, geçen yıl yaklaşık 40 gigawatt (GW) kömür enerjili yeni santralı faaliyete geçirdi; bu, dünyanın başka yerlerinde inşa edilen miktarın üç katı ve şu anda geliştirme aşamasında olan 247 GW mevcut.
Enerji düzenleyicisi Ocak ayında kömür kapasitesini kontrol edemediği için eleştirildi, ancak enerji güvenliğine öncelik verildiğinden Çin’in yeni projelerini caydırıp caydırmayacağı kesin değil.
Bazı hükümet araştırmacıları, rüzgar ve güneş gibi “sürekliliği olmayan” enerji kaynaklarına aşırı bağımlılığın Çin’i kıtlığa maruz bırakacağını ve daha fazla kömür santralının gerekli olduğunu söylüyor. Çin’in bazı bölgelerinde Aralık ayında kesintiler yaşandı.
Myllyvirta, “Orta Çin’de yaşan son şebeke arızaları ne yazık ki daha fazla kömür enerjisi inşa etme çağrılarını güçlendirdi” dedi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…