Kıyı deniz seviyelerinin 2021’de, 1993 ile 2011 arasındaki ortalamadan 84 mm daha yüksek olduğunu duyuruldu.
Hükümet tarafından yayımlanan bir rapora göre, Çin’de yükselen su sıcaklıkları, buzulların ve kutuplardaki buzulların erimesiyle birleşerek geçen yıl rekor düzeydeki en yüksek deniz seviyesine neden oldu.
Ulusal Deniz Çevre İzleme Merkezi yıllık bir bültende, kıyı deniz seviyelerinin 2021’de, 1993 ile 2011 arasındaki ortalamadan 84 mm daha yüksek olduğunu duyurdu.
Rapor, iklim değişikliğinin neden olduğu yükselen deniz seviyelerinin kıyı bölgelerinin gelişimi üzerinde “sürekli bir etkiye” sahip olduğu konusunda uyardı. Yetkilileri, izlemeyi iyileştirmeye, erken uyarı ve önleme çabalarını desteklemeye çağırdı.
Ulusal kaynaklar bakanlığının bir araştırma birimi olan merkez, bu yükselişin uzun vadeli etkileri arasında kıyı ekosistemlerinin aşınması ve gelgit düzlüklerinin kaybını işaret ederken, kıyı şehirlerinin daha büyük sel ve gelgit riskleriyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Çin çevresindeki kıyı deniz seviyeleri, 1980’den bu yana yılda ortalama 3,4 milimetre arttı ve bu, aynı dönem boyunca küresel orandan daha yüksek.
Çin’in kıyı sularının sıcaklıkları 2021’de bir önceki yıla göre biraz düşse de, yine de rekordaki en yüksek üçüncü seviyede ve 1993-2011 ortalamasının 0,84 santigrat derece üzerindeydi.
Çevre bakanlığı önümüzdeki 30 yıl içinde kıyı su seviyelerinde 55 mm ila 170 mm bir artış daha öngörüyor ve bu da Çin’in kıyı şeridini korumak için daha fazla çaba göstermesini gerektiriyor.
Doğu kıyısı şehirleri, yükselen deniz seviyelerine karşı acil durum planları yapmaya başladı. Ticaret merkezi Şanghay yeni drenaj tünelleri ile gelgit kapıları inşa ediyor.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…