Çin ve ABD, COP26 zirvesine güçlü bir destek olarak, önümüzdeki 10 yılda seragazı emisyonlarını birlikte çalışarak azaltmayı hedefleyen sürpriz bir plan açıkladı.
Çarşamba akşamı, dünyanın en büyük iki ekonomisi, bilim insanlarının 1.5 derecede kalmak için önümüzdeki 10 yıl içinde gerekli olduğunu söyledikleri emisyon kesintileri konusunda yakın işbirliği içinde olduklarını gösteren ortak bir deklarasyon yayımladı.
Çin ve ABD, güçlü bir sera gazı olan metan gazının ve ulaşım, enerji ve endüstri kaynaklı emisyonların kesilmesi gibi bazı kilit özel alanlarda birlikte çalışacak.
ABD Dışişleri tarafından paylaşılan iki ülke ortak açıklamasında, ABD ve Çin’in iklim değişikliği konusundaki çabaları memnuniyetle karşıladığı ancak Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için yapılması gerekenler ile mevcut çabalar arasında önemli bir boşluk olduğunu kabul ettiği ifade edildi.
Çin delegasyonu başkanı Xie Zhenhua da “Her iki taraf da mevcut çaba ile Paris Anlaşması hedefleri arasında bir boşluk olduğunu kabul ediyor, bu nedenle yeşil ve düşük karbon geçişini hızlandırmak için Paris çabalarımızı ve işbirliğimizi ortaklaşa güçlendireceğiz” dedi.
Açıklamada, iki tarafın iş birliği yapmayı planladığı konular, şöyle sıralandı:
“2020’lerde seragazı emisyonlarının azaltılmasıyla ilgili düzenleyici çerçeveler ve çevresel standartlar oluşturmak; temiz enerji geçişinin toplumsal faydalarını maksimize etmek; son kullanım sektörlerinin karbon emisyonunu azaltmak ve elektrik kullanımını teşvik edecek politikalar üretmek, yeşil tasarım ve yenilenebilir kaynak kullanımı gibi döngüsel ekonomiyle ilgili kilit alanlar kurmak, doğrudan hava yakalama gibi teknolojileri konuşlandırmak ve uygulamak.”
ABD İklim Temsilcisi John Kerry ise şunları söyledi: “Dünyanın en büyük iki ekonomisi, bu belirleyici on yılda emisyonlar üzerinde birlikte çalışmayı kabul etti. Bu, ülkelerimiz ve gelecekteki işbirliğimiz için bir yol haritasıdır. Bu işi sona erdirmenin tek yolu işbirliğidir. Bu bilimle ilgili”dedi.
Anlaşmada, “ABD, 2035 yılına kadar karbon kirliliği içermeyen %100 elektriğe ulaşma hedefi belirlemiştir. Çin, ise beş yıllık plan kapsamında kömür tüketimini azaltacak ve bu çalışmayı hızlandırmak için elinden gelen çabayı gösterecektir” denildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de anlaşmayı memnuniyetle karşıladı: “İklim kriziyle mücadele uluslararası işbirliği ve dayanışma gerektiriyor ve bu doğru yönde atılmış önemli bir adım.”
Ortak açıklamada, anlaşmada her iki ülkenin gelişmekte olan ülkelerin iklim konusunda ihtiyaçlarını karşılamak için 2025 yılına kadar her yıl ortaklaşa 100 milyar dolar yardım yapmayı taahhüt ettiği bilgisi paylaşıldı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…