;
Ekonomi Politika

Çin, Rüzgar Enerjisi Kapasitesinde Dünyanın En Büyük Artışına Liderlik Ediyor

Çin’de, bir önceki yıla göre yaklaşık %60 artışla, 2020’de toplam kapasitesi neredeyse 100 GW olan rüzgar çiftlikleri inşa edildi. Ancak ABD’de yayımlanan bir rapor Çin’in aynı zamanda dünyanın faal kömür santrallarının neredeyse üçte ikisini inşa ettiğini ortaya koyuyor.

Çin’in, 2020’de bir önceki yıl tüm dünyanın toplamından daha fazla yeni rüzgar çiftliği kapasitesi inşa etmesi COVID-19 salgınına rağmen rüzgar çiftliği kurulumlarında yıllık bir rekor anlamına geliyor.

Yapılan bir araştırma, geliştiricilerin geçen yıl neredeyse 100 GW değerinde rüzgar çiftliği inşa etmelerinin Çin’in rüzgar enerjisi kapasitesinde şimdiye kadarki en büyük artışa öncülük ettiğini ortaya çıkardı. Bu oran İngiltere’deki hane sayısının neredeyse üç katı güç sağlanacak ve bir önceki yıla göre yaklaşık %60’lık bir artışa yetebilecek değerde.

Dünyanın yeni rüzgar çiftliklerinin çoğu, deniz aşırı yeni rüzgar enerjisi kapasitesindeki %20’lik düşüşü fazlasıyla telafi eden karada inşa edildi.

Bloomberg New Energy Finance tarafından hazırlanan rapor, Çin’in dünyanın yeni rüzgar enerjisi kapasitesinin yarısından fazlasını inşa ettiğini ortaya koydu. Kara ve denizdeki rüzgar çiftlikleri geçen yıl neredeyse 58GW artarak 2019’daki dünyanın toplam rüzgar enerjisi artışından daha fazla büyüdü.

Çinli yenilenebilir enerji geliştiricileri, hükümetten yeni rüzgar enerjisi sübvansiyonları için yaklaşan bir kesintiden önce piyasaya girdi ve talebin önümüzdeki yıl yavaşlaması muhtemel.

Global Energy Monitor’daki ABD kampanyacılarının ayrı bir raporu, Çin’in aynı zamanda dünyanın faal kömür santrallarının neredeyse üçte ikisini inşa ettiğini ortaya çıkardı.

Rapora göre, geçen yılın ilk altı ayında Çin, yapım aşamasında olan tüm kömür santrallarının neredeyse %90’ının bulunduğu yerdi ve dünyanın faal kömürle çalışan elektrik kapasitesinin yarısına ev sahipliği yapıyordu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geçen yıl dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinin emisyonlarının önümüzdeki beş yıl içinde zirveye çıkmasını ve 2060 yılına kadar net sıfıra düşmesini sağlayacağını açıklayarak BM delegelerini şaşırttı.

Ancak uzmanlar, Çin’in bu ay yayımlanan 14. beş yıllık planının, dünyanın en büyük emisyon yayıcısının yeni iklim hedeflerini nasıl karşılayacağına dair birkaç ayrıntı vermesinin dışında seragazı emisyonlarında artışa yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Avrupa’da ise, yeni rüzgar çiftliklerine, Hollanda’daki 752MW Borssele rüzgar çiftliği ve İngiltere’deki East Anglia One projesindeki 539MW’lık istasyon dahil olmak üzere geçen yıl 12.6GW yenilenebilir enerji kapasitesi eklendi.

Çin ve ABD genelinde rüzgar çiftliği büyümesindeki artış, Danimarka’nın Vestas’ını da beş yıl sonra ilk kez dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi konumundan indirdi.

Şirketin konumunu küresel olarak en büyük iki türbin tedarikçisi olan ABD’li türbin firması GE ve Çin’in Xinjiang Goldwind aldı.

Bloomberg New Energy Finance tarafından hazırlanan raporun yazarı Isabelle Edwards, “GE ve Goldwind, en büyük pazarlara odaklanarak bu yılki sıralamada ilk iki sırayı aldı. Bu strateji, 2021’de bu bölgelerdeki sübvansiyonlar azalacağından o kadar verimli olmayabilir. Vestas, geçen yıl 34 ülkede devreye alınan türbinlerle daha az piyasa riski alıyor” dedi.