Metan, karbondioksitten önemli ölçüde daha güçlü bir sera gazı olmasına rağmen, atmosferde yalnızca 10 yıl kalırken, karbondioksit 1.000 yıl kalıyor; bu, metan emisyonlarındaki hızlı bir azalmanın ısınmayı nispeten hızlı bir şekilde önleyebileceği anlamına geliyor.
150’den fazla ülke metan gazının 2030 yılına kadar %30 oranında azaltılacağını taahhüt etti. Dünyanın en büyük emisyon salımı yapan ülkesi olan Çin henüz bir hedef belirlemedi ancak geçen yıl madenlerden daha fazla metan yakalayacağına ve hayvancılık çiftlikleri ile atık depolama sahalarındaki kontrolleri sıkılaştıracağına söz verdi.
Çin Çevre Bakanlığı’ndan bir sözcü Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Metan emisyonlarının aktif, istikrarlı ve düzenli bir şekilde kontrol edilmesi, küresel sıcaklık artışlarının yavaşlatılması ve iş kazalarının azaltılması gibi güvenlik faydaları sağlayacak” dedi.
Yeni kurallara göre, metan içeriği %8 veya daha yüksek olan ve dakikada 10 metreküpten fazla saf metan salımı sahip madenlerin gazı yakalaması gerekiyor. Kullanılamayan gazın ise imha edilmesi gerekiyor.
Bakanlık, tüm yeni madenlerin önümüzdeki yılın Nisan ayına kadar kurallara uyması gerektiğini, mevcut madenlere ise Nisan 2027’ye kadar süre verileceğini söyledi.
Çin’in 3.000 kömür madeni, ülkenin metan emisyonlarının yaklaşık %40’ından sorumlu. Benzer bir miktar ise tarımsal faaliyetlerden kaynaklanıyor.
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, çatı tipi, saha ve hibrit santralların devreye alınmasıyla güneş enerjisi…
EDEDER Başkanı Can Tokcan, depolama alanında verilen 35 GW’a yakın ön lisansın 10 milyar doları…
Antalya'da iklim değişikliği ve aşırı su kullanımı nedeniyle yaşanan kuraklık, bölge halkını ve ekosistemi tehdit…
Dünya Sağlık Örgütü, 2023'te dünya genelinde 263 milyon sıtma vakası görüldüğünü ve bu hastalığın 600…
Norveç’in aldığı karar, hem küresel temiz enerji geçişine destek sağlaması hem de fosil yakıt finansmanının…