Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu.
Metan, karbondioksitten önemli ölçüde daha güçlü bir sera gazı olmasına rağmen, atmosferde yalnızca 10 yıl kalırken, karbondioksit 1.000 yıl kalıyor; bu, metan emisyonlarındaki hızlı bir azalmanın ısınmayı nispeten hızlı bir şekilde önleyebileceği anlamına geliyor.
150’den fazla ülke metan gazının 2030 yılına kadar %30 oranında azaltılacağını taahhüt etti. Dünyanın en büyük emisyon salımı yapan ülkesi olan Çin henüz bir hedef belirlemedi ancak geçen yıl madenlerden daha fazla metan yakalayacağına ve hayvancılık çiftlikleri ile atık depolama sahalarındaki kontrolleri sıkılaştıracağına söz verdi.
Çin Çevre Bakanlığı’ndan bir sözcü Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Metan emisyonlarının aktif, istikrarlı ve düzenli bir şekilde kontrol edilmesi, küresel sıcaklık artışlarının yavaşlatılması ve iş kazalarının azaltılması gibi güvenlik faydaları sağlayacak” dedi.
Yeni kurallara göre, metan içeriği %8 veya daha yüksek olan ve dakikada 10 metreküpten fazla saf metan salımı sahip madenlerin gazı yakalaması gerekiyor. Kullanılamayan gazın ise imha edilmesi gerekiyor.
Bakanlık, tüm yeni madenlerin önümüzdeki yılın Nisan ayına kadar kurallara uyması gerektiğini, mevcut madenlere ise Nisan 2027’ye kadar süre verileceğini söyledi.
Çin’in 3.000 kömür madeni, ülkenin metan emisyonlarının yaklaşık %40’ından sorumlu. Benzer bir miktar ise tarımsal faaliyetlerden kaynaklanıyor.