Ekonomi

Çin, Karbon Emisyonu Ticaret Sistemini Başlatıyor

Dünyanın en büyük kirleticisi Çin, 2060 itibariyle ekonomisini karbonsuzlaştırma yönünde adımlar atarken Çevre Bakanlığı, Çin’in gecikmiş karbon ticaret sisteminin Şubat ayında faaliyete geçeceğini söyledi.

Pekin Çevre Bakanlığı 5 Ocak Salı günü, eyalet yönetimlerinin büyük enerji işletmeleri için ilk defa kirlilik sınırları koymasına izin veren kuralları yayımladı.

Kurallara göre firmalar, daha düşük karbon ayakizine sahip diğer firmalardan kirletme hakkını satın alabiliyor, ancak programın, bunları üretmeyi daha maliyetli hale getirerek genel emisyonları azaltması bekleniyor.

Euractiv’in haberine göre, emisyon ticareti konusunda hükümete danışan Çin Çevre Savunma Fonu başkan yardımcısı Zhang Jianyu, “Bu, dünyanın en büyük karbon piyasası için en heyecan verici gelişmelerinden biri” dedi.

Bununla birlikte, iddialı yenilenebilir enerji hedeflerine rağmen, Çin’deki enerjinin %60’ı hâlâ kömürden sağlanıyor ve uzmanlar, güçlü kömür lobisinin kendilerine uygun karbon azaltım politikaları için baskı yapacağı konusunda uyarıyor.

Yeni kurallara göre, yılda 26.000 tonun üzerinde seragazı yayan 2.200’den fazla firma, 1 Şubat’tan itibaren emisyon kotalarını işlemeye başlayabilir.

Çin’in ülke çapındaki sisteminin Avrupa Birliği sistemini gölgede bırakarak dünyanın en büyük emisyon ticaret sistemi haline gelmesi bekleniyor.

Pekin, emisyonları 2030’dan önce zirveye çıkarma ve 30 yıl sonra karbon nötr hale gelme sözü verdi. Ancak havacılık, çelik ve petrokimya üretimi de dahil olmak üzere diğer yedi endüstriden kaynaklanan emisyonları azaltmak için ilk planlarını geri aldı.

Greenpeace Çin’den Li Shuo, “Avrupa 2005 yılında ticaret programına başladığında, ilk aşamada üyelerin lobi baskısına boyun eğdiği durumlar vardı” dedi.

2019’da, küresel emisyonların  yaklaşık %29’unu oluşturan Çin’in seragazı emisyonlarının 13,92 milyar ton olduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Karbon Eylem Ortaklığı’na göre, tamamen faaliyete geçtiğinde sistem, Çin’in ulusal emisyonlarının yaklaşık üçte birini karşılayacak. Çin’in enerji sektörü dışındaki işletmeleri sisteme dahil edip etmeyeceği ise belli değil.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024