Yeni bir raporda, Dünya Bankası’nın iki eski baş ekonomistinin de yer aldığı bir ekip, Çin’i toplam fosil yakıt tüketimini sınırlamaya ve emisyonları azaltmak için ayrıntılı bir “yol” oluşturmaya çağırdı.
Rapor ve tavsiyeleri Çin hükümetine sunuldu. İngiltere’nin Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü başkanı ve raporun eş yazarı Nicholas Stern, gazetecilere verdiği demeçte, bunun Çin’in 2026-2030 “beş yıllık planında” yapıcı bir rol oynamasını umduğunu söyledi.
Raporda, eski kalkınma modelinin Çin’de son 40 yılda hızlı büyümeyi sağladığı, ancak dünyayı “ağır risk” altına soktuğu belirtildi.
Çin, 2030 yılına kadar emisyonları zirveye çıkarmayı hedefliyor, ancak şu anda hangi seviyede zirve yapacakları belirsizliğini koruyor. Stern, karar verme sürecine “netlik” getirmek için belirli bir sayısal hedef belirlenmesi gerektiğini söyledi.
Rapor ayrıca Çin’i toplu taşımaya daha fazla önem vermeye ve fosil yakıtlı araçların ortadan kaldırılması için bir takvim belirlemeye çağırdı.
Bunların yanı sıra Çin’in bitki bazlı et ve süt ürünleri de dahil olmak üzere düşük karbonlu tarımı teşvik etmesi gerektiği belirtildi.
Çin, hızlı sanayileşmenin çevreye verdiği zararla ilgili endişelerin artmasıyla birlikte 2005 yılında “yeşil GSYH” denemelerine başlamıştı. 2006 tarihli bir hükümet raporu, çevresel kayıpların toplam GSYH’nin %3’ü kadar olduğu sonucuna vardı, ancak uzmanlar gerçek rakamın çok daha yüksek olduğuna inanıyorlardı.
Yeşil GSYH projesi 2009’da iptal edilmiş olsa da, Çin 2013’te “ne pahasına olursa olsun büyüme” modelini terk etme sözü verdi ve GSYH’nin artık yetkililerin değerlendirileceği tek kriter olmayacağını açıkladı.
Bazı eyaletler yakın zamanda, kalkınmanın çevresel maliyetlerini yansıtan yeni göstergeler oluşturma çabalarını yeniden başlattı; Çin’deki Hubei, bölgelere, nehirlere veya kalkınma projelerine uygulanabilecek bir pilot proje başlattı.
Yeni yayımlanan verilere göre Çin, iklim değişikliğine karşı en savunmasız 20 küresel bölgeden 16’sına ev sahipliği yapıyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…