Hazırlanan belgeye göre Çin, uyum mekanizmalarını hızlı bir şekilde güçlendirmeli.
Yeni bir politika belgesine göre, Çin ekonomisi ve toplumu iklim değişikliği nedeniyle risk altında. Ülkenin uyum mekanizmalarını ve Çin hükümetinin her düzeyde izleme yeteneklerini iyileştirmesi gerekiyor.
Pazartesi günü geç saatlerde yayımlanan ulusal iklim değişikliği uyum stratejisinde, “İklim değişikliği halihazırda Çin’in doğal ekolojik sisteminde ciddi olumsuz etkilere sebep oldu. İklim değişikliğinin etkileri ekonomide ve toplumda hissediliyor” ifadeleri kullanıldı.
İklim değişikliği yalnızca uzun vadeli zorluklar yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Çin’i “ani ve aşırı” hava olaylarına karşı daha savunmasız hale getiriyor. Belgede; bulaşıcı hastalıklar ve aşırı hava koşullarının halk sağlığı için artan bir tehlike oluşturduğu belirtildi.
Yine belgeye göre Çin’deki bitki kuşakları kuzeye doğru kaymış durumda. Çin’de tarımı “optimize etmek” için eyleme geçilmesi tavsiyesi verilirken, daha yüksek verimli ve strese daha dayanıklı mahsuller de önerildi.
Belge, hükümetin iklimle ilgili afet önleme sistemlerini modernize edeceğini ve ekonominin yanı sıra doğal ekosistemlerinin kırılganlığını da azaltacağını söyledi.
Çin ayrıca 2035 yılına kadar ülke çapında bir iklim etki ve risk değerlendirme sistemi kurmayı hedefleyecek ve iklimi çevresel etki değerlendirmelerine dahil etmek için büyük projeler hazırlayacak. Ayrıca erken uyarı konusundaki yeteneklerini de artıracak.
Belgede, permafrost erimesi, geri çekilen buzullar ve genişleyen buz göllerinin su kaynaklarını çoktan bozduğu ve kıyılarda kaydedilen yüksek deniz seviyelerinin de sel riskini artırdığı konusunda uyarıda bulunuldu.Taşkın kontrolünü ve su temini güvenliğini artırmak için nehirlerde ve göllerde izlemeyi güçlendirmede hedefler arasında yer alıyor.
Çin, seragazlarını 2030’a kadar zirveye çıkarmayı ve 2060’a kadar karbon nötr olmayı taahhüt etti.
Bununla birlikte, ekonomik büyümeyi sürdürmek ve kömür ağırlıklı enerji sistemini karbondan arındırmak arasında bir denge bulmaya çalışan ülkenin iklim taahhütleri uluslararası inceleme altına alındı.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…