ABD’nin iklim elçisi Kerry Çin, Hindistan ve Rusya’nın küresel ısınmayla mücadele için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi.
ABD iklim elçisi John Kerry Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin, Hindistan, Rusya gibi büyük seragazı yayan ülkelerin, dünyanın küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemesine yardımcı olmak için daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Kerry, hükümetlerin karbondioksit ve metan emisyonlarını azaltma taahhütlerinin, küresel ısınmayı bu yüzyılda sanayi öncesi seviyelerin 1.5 derece üzerinde uluslararası bir hedefle sınırlandırması için yetersiz olduğunu söyledi.
Kerry, Reuters Next konferansında verdiği bir röportajda, “Ve bu, Çin, Hindistan, Rusya, Brezilya, Meksika, Endonezya, Güney Afrika gibi adım atması gereken bir grup ülkenin olduğu anlamına geliyor. Ve onlara yardım etmeliyiz. Bu sadece onlara yüklenen bir sorumluluk değil” dedi.
Kerry, Washington’ın bu gelişmekte olan ülkelerden bazılarıyla daha temiz enerji biçimlerine geçişi hızlandırmalarına ve emisyonları azaltmalarına yardımcı olmak için ilişki kurduğunu söyledi.
ABD’nin Hindistan’ın temiz enerji girişimlerine verdiği desteğin yanı sıra, dünyanın en büyük seragazı yayıcısı olan Çin ile COP26’da iki ülkenin Pekin’in emisyon kesintilerini hızlandırmayı taahhüt ettiği ortak bir anlaşmaya da işaret etti.
Gelişmekte olan ülkeler, kömür gibi fosil yakıtların hızla kullanımdan kaldırılması çağrılarına, ekonomik büyüme için fosil yakıtlara ihtiyaç duyduklarını söyleyerek, direniyorlar.
Bu hükümetler, daha temiz enerjiye geçiş için gereken mali desteğe sahip olmadıklarını söylüyorlar. Ve tarihsel emisyonların büyük kısmından sorumlu olan zengin ulusların bir yüzyıldan fazla bir süredir bu yüksek karbonlu yakıtlara güvenebildiklerini belirtiyorlar.
Kerry, Reuters’e, yeşil hidrojen, uzun vadeli pil depolama, modüler nükleer reaktörler ve karbon yakalama dahil olmak üzere temiz enerji teknolojilerine özel yatırımın iklim değişikliğini ele almak için de çok önemli olduğunu söyledi.
Gezegendeki hiçbir hükümetin bu geçişi gerçekleştirmeye yetecek parası yok… Ama özel sektörde bu para var. Özel sektörün bu savaşı bizim için kazanma yeteneğine sahip olduğuna inanıyorum” dedi.
Yaklaşık 200 ülke, geçen ay İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen iklim konferansında, dünyanın 2015’te Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1.5 derece hedefini karşılayabilmesi için 2022’de ulusal emisyon azaltma taahhütlerini yeniden gözden geçirme konusunda anlaştılar.
Bilim insanları, ısınma eşiğini geçmenin, deniz seviyesinin yükselmesinden daha sık görülen güçlü fırtınalara, kuraklıklara ve sellere kadar yıkıcı iklim etkilerinin daha sık yaşanabileceği konusunda uyardılar.
Kerry, ülkelerin ve özel kuruluşların bu zorluğu karşılayıp karşılayamayacağından endişe duyduğunu da sözlerine ekledi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…