Politika

Çin Fosil Yakıtların Yerini Yenilenebilir Enerjinin Aldığı Bir Anlaşma Talep Ediyor

Çin’in iklim elçisi Xie, COP28’in, ulusların fosil yakıtların geleceğine dair bir dil üzerinde anlaşmaya varamaması durumunda, başarılı bir zirve olarak anılamayacağını söyledi.

Çin’in iklim elçisi Xie Zhenhua, ülkesinin, 100’den fazla hükümetin COP28 BM zirvesinde ısrar ettiği fosil yakıtlardan aşamalı çıkışı destekleyip desteklemediği konusunda net bir açıklama yapmadı.

Ancak kendisinin ve heyetinin, iki hafta süren müzakerelerin odak noktası haline gelen, şu anda Dubai’de son aşamalarına ulaşan tartışmalı bir konu üzerinde uzlaşmak adına çalıştıklarını belirtti.

Ayrıca, fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payının kademeli olarak azaltılması fikrinin de bir seçenek olabileceğini söyledi.

Zhenhua şöyle konuştu: “Elbette başka seçenekler de var. Hepsini listelemeyeceğim ve nihai sonuca önyargıyla yaklaşmayacağız. Ancak, tüm tarafların ihtiyaçlarını karşılayan ve aynı zamanda büyük geçiş ve yenilik eğilimlerini yansıtan bir dil bulmak için hep birlikte çalışacağız. Bunun aynı zamanda Paris Anlaşması’nın gereklerine de uygun olduğunu düşünüyorum.”

Çin’in temsilcisi aynı zamanda fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerjinin aldığı bir anlaşma üzerinde durduklarını da söyledi.

Xie, ülkesinin kömüre olan bağımlılığını azalttığını da sözlerine ekledi: “Çin, 2021’den 2025’e kadar olan 14’üncü beş yıllık plan döneminde kömür üretiminin artışını sıkı bir şekilde kontrol edeceğini açıklamıştı. Ayrıca 15. Beş Yıllık Plan döneminde, yani 2025’ten sonra Çin, kömür üretimini kademeli olarak azaltacak” dedi.

Yenilenebilir enerjiyi de önem verdiklerini söyleyen Xie, “Yenilenebilir enerjinin kurulu kapasitesi şimdiden Çin’deki kömür santralı kapasitesini aşmış durumda. Bu, yenilenebilir enerji kaynaklarının çok hızlı gelişmesi anlamına geliyor”diye konuştu.

Bunun yanı sıra Çin’in küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefini desteklediğini de aktardı.

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024