Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre Çin, iklim hedeflerine ulaşmak için elektrik sektörü emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmeli.
Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’in 2060 itibariyle karbon nötr hedefine ulaşabilmesi için, kömürle çalışan elektrik santrallarından kaynaklanan emisyonlarını 10 yılın sonunda yarıya indirmesi gerekiyor.
Londra merkezli iklim veri sağlayıcısı TransitionZero’ya göre, dünyanın en büyük seragazı üreticisi Çin’in emisyonlarını yarıya indirmesi için, 2030 itibariyle 364 gigawatt’lık (GW) kömürlü termik santrallarını kapatmalı veya rezerv kapasitesine koymalı. Bu miktar şu anki toplamının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Araştırmada, Çin’in kömür yakıtlı tesislerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını tahmin etmek için uydu görüntüleri ve yapay zeka kullanıldı. Ayrıca araştırma, Çin’in kömürle çalışan elektrik santrallarının çoğunu temiz alternatiflerle değiştirerek 1,6 trilyon dolar tasarruf edebileceğini de öngörüyor.
TransitionZero’nun eş başkanı Matthew Gray, “İklim hususlarından bağımsız olarak, analizimiz, Çin’in kömür santrallarını sıfır karbonlu alternatiflerle değiştirerek paradan tasarruf edebileceğini, atıl kalan varlıkları azaltabileceğini ve uluslararası itibarını artırabileceğini buldu” dedi.
Uzmanlar ve kampanyacılar, iklim hedeflerine ulaşmak için Çin’in tüm yeni kömür santralı onaylarını derhal durdurması gerektiğini söyledi.
Ancak ülke, Mart ayında yayımlanan 2021-2025 beş yıllık planında “temiz ve verimli kömür kullanımını” teşvik etmeye devam edeceğini söyledi.
Global Energy Monitor ve diğer enerji düşünce kuruluşları tarafından geçen hafta yayımlanan bir başka araştırmaya göre ise, Çin’deki kömürle çalışan elektrik santrallarında son zamanlarda yaşanan patlama, dünyanın geri kalanında yapılan kesintilerin yerine geçiyor.
Çin, 2020’de 38,4 GW’lık yeni kapasiteyi tamamlayarak, dünya genelinde kapatılan 37,8 GW’lık kömür santrallarından daha yüksek bir kapasiteye ulaştı. TransitionZero’nun bir raporuna göre, Çin 2019’da dünyadaki yeni kömür santrallarının %64’ünü, geçtiğimiz yıl ise %76’sını devreye aldı.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…