Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre Çin, iklim hedeflerine ulaşmak için elektrik sektörü emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmeli.
Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’in 2060 itibariyle karbon nötr hedefine ulaşabilmesi için, kömürle çalışan elektrik santrallarından kaynaklanan emisyonlarını 10 yılın sonunda yarıya indirmesi gerekiyor.
Londra merkezli iklim veri sağlayıcısı TransitionZero’ya göre, dünyanın en büyük seragazı üreticisi Çin’in emisyonlarını yarıya indirmesi için, 2030 itibariyle 364 gigawatt’lık (GW) kömürlü termik santrallarını kapatmalı veya rezerv kapasitesine koymalı. Bu miktar şu anki toplamının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
Araştırmada, Çin’in kömür yakıtlı tesislerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını tahmin etmek için uydu görüntüleri ve yapay zeka kullanıldı. Ayrıca araştırma, Çin’in kömürle çalışan elektrik santrallarının çoğunu temiz alternatiflerle değiştirerek 1,6 trilyon dolar tasarruf edebileceğini de öngörüyor.
TransitionZero’nun eş başkanı Matthew Gray, “İklim hususlarından bağımsız olarak, analizimiz, Çin’in kömür santrallarını sıfır karbonlu alternatiflerle değiştirerek paradan tasarruf edebileceğini, atıl kalan varlıkları azaltabileceğini ve uluslararası itibarını artırabileceğini buldu” dedi.
Uzmanlar ve kampanyacılar, iklim hedeflerine ulaşmak için Çin’in tüm yeni kömür santralı onaylarını derhal durdurması gerektiğini söyledi.
Ancak ülke, Mart ayında yayımlanan 2021-2025 beş yıllık planında “temiz ve verimli kömür kullanımını” teşvik etmeye devam edeceğini söyledi.
Global Energy Monitor ve diğer enerji düşünce kuruluşları tarafından geçen hafta yayımlanan bir başka araştırmaya göre ise, Çin’deki kömürle çalışan elektrik santrallarında son zamanlarda yaşanan patlama, dünyanın geri kalanında yapılan kesintilerin yerine geçiyor.
Çin, 2020’de 38,4 GW’lık yeni kapasiteyi tamamlayarak, dünya genelinde kapatılan 37,8 GW’lık kömür santrallarından daha yüksek bir kapasiteye ulaştı. TransitionZero’nun bir raporuna göre, Çin 2019’da dünyadaki yeni kömür santrallarının %64’ünü, geçtiğimiz yıl ise %76’sını devreye aldı.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…