Ekonomi

Çin, Enerji Sektörü Emisyonlarını 2030 İtibarıyla Yarıya İndirmeli

Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre Çin, iklim hedeflerine ulaşmak için elektrik sektörü emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmeli.

Perşembe günü yayınlanan bir araştırmaya göre, Çin’in 2060 itibariyle karbon nötr hedefine ulaşabilmesi için, kömürle çalışan elektrik santrallarından kaynaklanan emisyonlarını 10 yılın sonunda yarıya indirmesi gerekiyor.

Londra merkezli iklim veri sağlayıcısı TransitionZero’ya göre, dünyanın en büyük seragazı üreticisi Çin’in emisyonlarını yarıya indirmesi için, 2030 itibariyle 364 gigawatt’lık (GW) kömürlü termik santrallarını kapatmalı veya rezerv kapasitesine koymalı. Bu miktar şu anki toplamının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Araştırmada, Çin’in kömür yakıtlı tesislerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını tahmin etmek için uydu görüntüleri ve yapay zeka kullanıldı. Ayrıca araştırma, Çin’in kömürle çalışan elektrik santrallarının çoğunu temiz alternatiflerle değiştirerek 1,6 trilyon dolar tasarruf edebileceğini de öngörüyor.

TransitionZero’nun eş başkanı Matthew Gray, “İklim hususlarından bağımsız olarak, analizimiz, Çin’in kömür santrallarını sıfır karbonlu alternatiflerle değiştirerek paradan tasarruf edebileceğini, atıl kalan varlıkları azaltabileceğini ve uluslararası itibarını artırabileceğini buldu” dedi.

Uzmanlar ve kampanyacılar, iklim hedeflerine ulaşmak için Çin’in tüm yeni kömür santralı onaylarını derhal durdurması gerektiğini söyledi.

Ancak ülke, Mart ayında yayımlanan 2021-2025 beş yıllık planında “temiz ve verimli kömür kullanımını” teşvik etmeye devam edeceğini söyledi.

Global Energy Monitor ve diğer enerji düşünce kuruluşları tarafından geçen hafta yayımlanan bir başka araştırmaya göre ise, Çin’deki kömürle çalışan elektrik santrallarında son zamanlarda yaşanan patlama, dünyanın geri kalanında yapılan kesintilerin yerine geçiyor.

Çin, 2020’de 38,4 GW’lık yeni kapasiteyi tamamlayarak, dünya genelinde kapatılan 37,8 GW’lık kömür santrallarından daha yüksek bir kapasiteye ulaştı. TransitionZero’nun bir raporuna göre, Çin 2019’da dünyadaki yeni kömür santrallarının %64’ünü, geçtiğimiz yıl ise %76’sını devreye aldı.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Değişikliği Arktik Tundrasını Karbon Kaynağına Dönüştürdü

İklim değişikliği ile beraber karbon tutan Arktik tundrası, karbon salan bir ekosisteme dönüştü. Türkiye Bilimsel…

24 Ocak 2025

COP30 Başkanı: “ABD’nin Paris Anlaşmasından Çıkması Finans Hedeflerini Karmaşıklaştırıyor”

Correa do Lago, COP30 zirvesinde müzakerelerin, ABD'nin "iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalar geliştirmeyle meşgul olduğu"…

24 Ocak 2025

Gelişmekte olan Ülkelerin İklim Finansmanı İhtiyaçları COP30’da Ön Plana Çıkacak

Dünya liderleri ABD'nin Paris Anlaşması'ndan çekilmesinin olası sonuçları üzerinde dururken, bu yılki COP30 küresel iklim…

24 Ocak 2025

IEA: “Korumacı Adımlar Temiz Enerjideki Büyümeyi Yavaşlatabilir”

Temiz enerjiye olan yatırımların, ülkelerin ekonomik ve sanayi stratejilerinde merkezi bir yer tuttuğunu vurgulayan IEA…

23 Ocak 2025

BM Genel Sekreteri Guterres: “Fosil Yakıt Çağının Sonu Kaçınılmaz”

António Guterres, Donald Trump'ın ABD'yi Paris Anlaşması’ndan çekmesinden günler sonra Davos'ta liderlere ve iş dünyasına…

23 Ocak 2025

AB’de Güneşten Elektrik Üretimi Kömürü İlk Kez Geçti!

Güneş enerjisi 2024'te AB'de üretilen elektriğin %11'ini karşılarken, kömürün payı ise %10’un altına geriledi. Londra…

23 Ocak 2025