Politika

Çin Devlet Başkanı COP26’da Yeni ve Güçlü Bir Taahhüt Sunmadı

Dünyanın en büyük emisyon kaynağı olan Çin’in Devlet Başkanı Xi Jinping, gelişmekte olan ülkeler için daha fazla destek çağrısında bulundu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, herhangi bir yeni önemli taahhütte bulunmayı başaramayan COP26 iklim konferansına yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkeleri iklim kriziyle mücadelede “gelişmekte olan ülkelerin daha iyisini yapmasına yardımcı olmak için destek sağlamaya” çağırdı.

Çin lideri ayrıca tüm tarafları “iklim sorunuyla ortaklaşa mücadele etmek” için daha güçlü adımlar atmaya çağırdı ve ülkesinin “yeşil ve düşük karbonlu enerji geçişini hızlandıracağını, yenilenebilir enerjiyi güçlü bir şekilde geliştireceğini ve büyük rüzgar ve güneş enerjisi santralları planlayıp inşa edeceğini” söyledi.

Çin, dünyanın en büyük seragazı emisyonu kaynağı olması nedeniyle, Pazar günü başlayan ve küresel ısınmaya karşı mücadeleyi güçlendirmeyi amaçlayan COP26’da kilit bir oyuncu haline geldi. Buna rağmen, 2020’den beri COVID pandemisi nedeniyle Çin’den ayrılmayan Xi’nin konferansa şahsen katılması beklenmiyordu.

Rusya’dan Vladimir Putin’in ormancılık ve arazi kullanımı konulu ilgili bir BM konferansına video mesajı göndermesi beklense de, şimdiye kadar konferansa yazılı olarak açıklamalar yapan tek dünya lideriydi.

İngiltere’nin BM büyükelçisi Barbara Woodward geçen hafta, “Ev sahibi olarak herkesin katılmasını memnuniyetle karşıladığımız konusunda çok nettik, ancak zirve yüz yüze olacak” açıklamasında bulunmuştu.

Xi’nin COP26’ya mesajı, video bağlantısı aracılığıyla katıldığı hafta sonu Roma’da gerçekleşen G20 zirvesindeki konuşmasını yansıtıyor. Pazar gecesi, diğer ülkelerle iklim krizi hakkında uzun uzun konuştu, ülkeleri “çevre koruma ve ekonomik kalkınmayı dengelemeye, iklim değişikliğini ele almaya ve insanların geçim kaynaklarını korumaya” çağırdı ve “büyük ekonomilerin bu konuda işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini” söyledi.

Çin’den Daha Fazlası Bekleniyor

Xi, “G20 üyeleri ileri teknolojilerin teşvik edilmesi ve uygulanmasında öncülük etmeli ve gelişmiş ülkeler de gelişmekte olan ülkelere fon sağlama taahhütlerini ciddiyetle yerine getirmeli” dedi.

Güncellenen taahhütlerde Çin, geçen hafta BM’ye emisyonlarını 2030’dan önce zirveye çıkaracağını ve 2060 yılına kadar net sıfır hedefine ulaşacaklarını doğruladı. Ayrıca hedeflerine ulaşmak için 2030 yılına kadar toplam rüzgar ve güneş enerjisi üretim kapasitesini 1.200 gigawatt’a çıkarma sözü verdi.

Bununla birlikte iklim gözlemcileri, enerji tüketimini sınırlamak için yeni taahhütler ve şu anda 2026’da başlaması planlanan kömür kullanımını azaltması hedefinin daha erken bir tarihe çekilmesini bekliyorlar. Diğer yanda dünya liderleri daha fazla taahhüt vermesi için Çin’e baskı yapıyor.

Fransa Cumhurbaşkanlığına göre, Macron geçen Salı günü bir telefon görüşmesi sırasında Xi’den dünyaya iklim acil durumu hakkında “belirleyici bir sinyal” göndermesini istedi.

Xi, Cuma günü Boris Johnson ile de görüştü. Çin hükümetinden yapılan açıklamada, iki liderin ikili ilişkilerden sürdürülebilirliğe kadar değişen konular hakkında konuştuğu belirtildi.

Xi, yeşil ve düşük karbonlu kalkınma söz konusu olduğunda Pekin’in “dediğini yapacağını” söyledi. Açıklamada, Çin’in hedeflerinin “geniş ve derin bir ekonomik ve toplumsal değişim” anlamına geleceğini ve bunun “adım adım ve sıkı çalışmayla” gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024