Politika

Çin, BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi’nde Kayda Değer Bir Plan Sunmadı

Doğanın eski haline getirilmesi üzerine yapılan kritik Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi’nde Çin’in taahhütte bulunmaması endişelere yol açtı.

Başkan Xi Jinping’in geçtiğimiz hafta Çin’in 2060 itibarıyla karbon nötrlüğe ulaşma hedefine dair sürpriz açıklamasının tekrarlanmasını bekleyenler hayal kırıklığına uğradılar.

Xi, Çarşamba günü üst düzey biyolojik çeşitlilik olayını ele alırken, doğa kaybını ve çevresel yıkımı tersine çevirmek için büyük bir plan sunmadı.

Siyasi liderlere önceden kaydedilmiş bir mesajda “Amacımız, insan ve doğanın uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasını teşvik eden bir modernizasyon” diyerek ekonomik kalkınmanın çevreyi korurken gerçekleşebileceğini vurguladı.

“Birlikte hareket etmek ve dünyayı güzel bir yer haline getirmek hepimize düşüyor” diye ekledi ve Mayıs 2021 için planlanan, ülkelerin biyoçeşitliliğin düşüşünü durdurmak için 2020’nin ötesinde yeni bir çerçeve üzerine anlaşması gereken Kunming’deki büyük biyolojik çeşitlilik görüşmelerine değindi.

BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından toplanan BM Biyolojik Çeşitlilik Zirvesi, Kunming’deki görüşmelerden önce siyasi ivme oluşturmayı ve mali taahhütleri desteklemeyi amaçlıyor.

BM, bu etkinliğin, ülkelerin gezegenin biyolojik çeşitliliğindeki düşüşü durdurmak ve somut eylemleri duyurmaları için bir platform olacağını umuyordu. Ancak konuşmaların ötesinde, çok az lider bir planla geldi.

Greenpeace Pekin’de kıdemli enerji ve iklim sorumlusu Li Shuo, Climate Home’a “Zirve retorikten başka bir şey değilse, o zaman Aichi’de yapılan hataları tekrarlıyoruz” dedi.

Pazartesi günü 64 siyasi lider ve Avrupa Birliği, küresel biyoçeşitlilik yıkımını durdurmak için 10 maddelik bir planla “liderler taahhüdünü” imzalayarak yeni bir adım attı.

Taahhüt şu anda 70’den fazla ülke tarafından imzalandı, ancak Çin bunlardan biri değil. Geniş kara ve okyanus alanlarını kontrol eden Avustralya, Brezilya, Rusya ve ABD de imza atmadı.

Kampanyacılar, somut taahhütler olmazsa gelecek yılki görüşmelerin başarısız olacağını söylüyor.

Bu ayın başlarında yayımlanan bir BM raporu, dünyanın 2010 yılında Aichi, Japonya’da kararlaştırılan 2020 için 20 biyoçeşitlilik hedeflerinin tamamını kaçırdığını vurguladı. Finansman eksiklikleri, hedeflere ulaşmanın önündeki önemli bir engel olarak vurgulandı ve kampanyacılar, Kunming’deki görüşmelerden önce daha fazla para toplanmazsa, ülkelerin başarısızlığının tekrar edeceğinden korkuyor.

BM, ülkelerin doğanın tahrip edilmesini tersine çevirmek için yılda ek 700 milyar dolar ayırmaları gerektiği konusunda uyardı. Ancak Pazartesi günkü bir finansman konferansında, yalnızca Almanya, gelişmekte olan ülkelerdeki biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik finansmanını artırma konusunda kesin bir taahhütte bulundu.

Çin, mevcut Kunming sürecinde daha güçlü bir liderlik sağlamalı.  Diğer büyük emisyon kaynağı ülkeler de taahhüt eksikliğinden dolayı eleştirildi.

ABD, BM etkinliğine bir temsilci bile göndermedi. Brezilya başkanı Jair Bolsonaro, geçen hafta BM’ye yaptığı açıklamada, ülkenin zaten “gezegendeki en iyi çevre yasasına” sahip olduğunu söyledi.

Salı günü Bolsonaro, tropikal mangrovları ve diğer kıyı ekosistemlerini koruyan düzenlemeleri iptal etti.

Greenpeace ABD okyanus kampanyacısı Arlo Hemphill, “Doğayı aktif olarak yok etmeye yönelik kasıtlı planları, hem Trump hem de Bolsonaro yönetimlerini iklim kötüleri yapıyor,” dedi.

Avustralya da, BM Biyoçeşitlilik Zirvesinde yer almadı. Bir hükümet sözcüsü, “Halka taahhütlere ulaşmanın neye mâl olacağını ve bunu nasıl başaracağımızı söyleyemezsek” Avustralya’nın çevresel hedefleri kabul etmeyeceğini söyledi.

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024