Çevre üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan bir düşünce kuruluşunun yaptığı açıklamaya göre, Çin’in karbon emisyonlarını 2035 yılına kadar üçte bir oranında düşürerek, Paris İklim Anlaşması’nın hedefleriyle uyumlu bir hale gelmesi mümkün.
Ülkeler, Paris yükümlülükleri kapsamında, 2035 yılı hedeflerini belirlemek için Şubat ayına kadar Birleşmiş Milletler’e yeni ve daha güçlü Ulusal Katkı Beyanı (NDC) sunmak zorunda. Dolayısıyla tüm gözler dünyanın en büyük seragazı emisyonu üreticisi olan Çin’in taahhütleri üzerinde olacak.
Helsinki merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi (CREA), Çin’in 2030 iklim hedeflerine ulaşma yolunda rahat bir şekilde ilerlediğini ve yenilenebilir enerjinin avantajlarından faydalanarak, 2035 yılına kadar emisyon oranlarını en az %30 oranında azaltabilecek politikalar geliştirebileceğini öngörüyor.
Toplam CO2 seviyelerinin bu yıl düşmesiyle birlikte “yapısal bir gerileme” sürecine girdiği belirtilirken, iklim krizinin Çin’de politika gündemine yeniden girdiğine dair olumlu işaretler gözlendiği kaydedildi. Ancak CREA’nın Çin politika analisti Belinda Schape, “Bu olumlu eğilimlere rağmen, Çinli politika yapıcıların mevcut politika duraksaması nedeniyle 2035 için iklim hedeflerini düşük belirleme riski bulunuyor” dedi.
Öte yandan Çin, NDC planlarıyla ilgili herhangi bir ayrıntı açıklamadı. Ağustos ayında yenilenebilir enerji üzerine üst düzey bir yetkili olan Li Chuangjun, gazetecilere 2035 hedeflerini belirlemek için “sıkı çalıştıklarını” söyledi. Çin’in uzun vadeli iklim hedefleri içinde net sıfır emisyona ulaşmakla ilgili yöntemlerin yalnızca Çin tarafından belirleneceğini ve bunlara “başkaları tarafından asla müdahale edilemeyeceğini” belirtti.
Ülkelerin Paris Anlaşması’nın 1,5 derece sıcaklık artışını sınırlandırma hedeflerine ne ölçüde uyduğunu değerlendiren bağımsız bir girişim olan İklim Eylem İzleyicisi, Çin’in 2021’deki son NDC’sini “son derece yetersiz” olarak nitelendirmişti.
Ülke, 2022’deki son NDC’sinde, iklim eylemlerini ilerletmek için “her türlü çabayı gösterdiğini” açıklamıştı.
CREA’ya göre Çin, “2030’dan önce” emisyonların zirveye ulaşması hedefine ulaşmış olabilir. Rekor seviyelerdeki yeni kurulumlarla, rüzgar ve güneş kapasitesini 2030’a kadar 1,200 gigawatt artırma hedefine ise, planlanandan altı yıl önce ulaşmış durumda. CREA, Çin’in 2035 yılı için rüzgar ve güneş hedefini 4,500 GW olarak belirleme ve toplam enerji sektörü emisyonlarını en az %30 oranında azaltma kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, yine CREA’ya göre, çelik ve çimento emisyonlarını sırasıyla %45 ve %20 oranında azaltması da mümkün olan Çin’in metan gibi diğer seragazlarını azaltma hedefleri de ulaşılabilir.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…