Politika

Çin, 2030’dan Önce Emisyonlarını Zirveye Ulaştırmayı Planlıyor

Çin, 2030’dan önce karbon emisyonlarını zirveye çıkarma planının bir parçası olarak atık azaltmak ve yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek gibi yeni reformların duyurusunu yaptı.

Çin kabinesi tarafından yapılan yeni bir açıklamada, 2030’dan önce karbon emisyonlarını zirveye çıkarma planının bir parçası olarak Çin’in atıkları azaltmak, yenilenebilir enerjiyi ve geleneksel olmayan yakıtı teşvik etmek ve elektrik ağında reform yapmak için harekete geçeceğini söyledi.

Yeni eylem planı, Çin’in bu 10 yılın sonuna kadar rüzgar ve güneş kapasitesini 1.200 gigawatt’a çıkarma, daha fazla hidroelektrik ve nükleer santral inşa etme ve doğalgaz kaynaklarını daha da geliştirme hedeflerini yineliyor.

Belge, iklim değişikliğine karşı küresel mücadeleyi güçlendirmek için Glasgow’daki müzakerelerin başlamasından sadece beş gün önce yayımlandı. Çin, zirve öncesinde güncellenmiş “Ulusal Katkı Beyanı’nı” (NDC) duyurmaya hazırlanıyor.

İklim gözlemcileri, seragazlarının en büyük kaynağı olan Çin’in Glasgow görüşmeleri öncesinde daha iddialı taahhütlerde bulunabileceğine dair işaretlere bakıyorlar. Salı günkü belgede birkaç ilerleme sağlandı.

Ülke elektrik kesintileriyle boğuşurken ve kış enerji tedarikini garanti altına almak için kömür üretimini hızlandırırken Devlet Konseyi Çin’in, yeni enerji kaynaklarının istikrarlı bir şekilde artırılmasına olanak tanıyan yeni ve daha esnek bir enerji sistemi inşa etme çabalarını hızlandıracağını söyledi.

Yeni güneş ve rüzgar çiftliklerinin yanı sıra Yangtze, Mekong ve Sarı nehirlerin üst kısımlarına yeni hidroelektrik barajlar inşa edilecek ve küçük ölçekli açık deniz reaktörleri de dahil olmak üzere yeni nesil nükleer teknolojilerinden daha fazla yararlanılacak.

Çin ayrıca çelik, demir dışı metaller ve inşaat malzemeleri gibi enerji yoğun endüstriyel sektörlerin enerji verimliliğini ve geri dönüşüm oranlarını iyileştirmesini ve kendi emisyonlarını en üst düzeye çıkarmak için yeni teknolojileri tam olarak kullanmasını sağlamak için harekete geçecek.

Geçen hafta, Çin’in devlet planlayıcısı, enerji yoğun sektörlerdeki üretim kapasitesinin en az %30’unun 2025 itibarıyla daha sıkı enerji verimliliği standartlarını karşılayacağını söyledi.

Ek olarak, Çin’deki birincil petrol arıtma kapasitesi, 2025 itibarıyla yılda 1 milyar tonla sınırlandırılacak. Petrol ve kimya şirketleri ise, kömürü elektrik ve doğalgazla değiştirerek hammadde yapılarını ayarlamaya teşvik edilecek.

Bu esnada Çin, “benzin kullanımını kademeli olarak ayarlayarak” petrol ve gaz tüketimini “makul bir şekilde” yönetmeyi ve geleneksel yakıt ürünlerinin yerine biyoyakıt ve sürdürülebilir jet yakıtını savunmayı planlıyor.

Bazı Çinli petrol rafinerileri ve analistler, ülkedeki dizel tüketiminin şimdiden zirve yaptığını düşünürken benzin talebinin 2025-28’de zirve yapmasını bekliyor.

Düşünce kuruluşu Global Energy Monitor ise, Çin’in şu anda yeni gaz altyapısına 131 milyar dolar yatırım yaptığını ve gaza olan bağımlılığının sıcaklık artışlarını azaltmak için çok az etkisi olacağını sözlerine ekledi.

Paylaş
Etiketler: ÇinCOP26emisyon

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024