Ekonomi

Çin 2020’de Yenilenebilir Kapasitesini İki Katına Çıkardı

Çin hükümet verilerine göre ülke, 2020’de yenilenebilir enerji kapasitesini iki katına çıkardı ancak hâlâ termik santrallar inşa etmeye devam ediyor.

Çin hükümet verilerine göre, ülkenin 2020’de yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrallarının yapımını bir yıl öncesine göre iki katından fazla artırması Pekin’in fosil yakıt bağımlılığını azaltma ve 10 yıl içinde karbon emisyonlarını zirveye çıkarma taahhüdünü yansıtıyor.

Ulusal Enerji İdaresi (NEA) tarafından Çarşamba günü geç saatlerde yayımlanan verilere göre, dünyanın en büyük seragazı yayıcısı olan Çin, geçen yıl 71,67 gigawatt (GW) rüzgar gücü kapasitesi ekledi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nden alınan verilere göre, Çin’in 2020 rakamı 2019’da küresel olarak eklenen 60,4 GW’lık yeni rüzgar kapasitesinin önünde.

Yeni güneş enerjisi kapasitesi, art arda iki yıl düşmesinin ardından, 2020’de 48,2 GW’ye yükseldi.

Çin, fosil olmayan yakıtların birincil enerji tüketimindeki payını 2005’teki %6,8’den 2020’ye kadar %15’e çıkarma sözü vermişti. Başkan Xi Jinping de geçen ay bu oranın 2030’da %25’e çıkacağını söyledi.

Çin ayrıca toplam kurulu rüzgar ve güneş kapasitesini 1.200 GW’a çıkaracağını da belirtti. NEA verileri, 2020’nin sonunda Çin’in 281,5 GW rüzgar üretim kapasitesine ve 253,4 GW güneş enerjisi üretim kapasitesine sahip olduğunu gösteriyor.

Norveç’in en büyük emeklilik fonu KLP’nin yöneticisi Jeanett Bergan, “Çin’in rüzgar enerjisinin rekor kırması ve güneş enerjisi büyümesiyle devam etmesi, ülkeyi yabancı temiz enerji yatırımı için en önemli bir yer haline getiriyor” dedi.

Ayrıca verilere göre Çin, 2015’ten bu yana en yüksek değer olan 56.37 GW ile 2020’de yeni termik güç kapasitesi oluşturmaya da devam etti. NEA rakamı doğalgaz ve kömür yakıtlı enerji projelerine bölmedi.

Araştırmalar, Çin’in 2020’nin ilk yarısında 11 GW’lık yeni kömür yakıtlı enerji kapasitesini tamamladığını ve planlanan proje hattında küresel toplamın %90’ını oluşturan 53 GW’lık bir ek kapasiteye sahip olduğunu gösteriyor.

Çin Enerji Vakfı başkanı Zou Ji, “Çin, bir an önce kömürle çalışan elektrik santralları inşa etmeyi bırakmalı. Bu, karbon nötr hedeflerinin ve santrallar arasındaki finansal riskin azaltılmasının gereklilikleri” dedi.

Uzmanlar, alternatif daha temiz elektrik kaynaklarına öncelik veren şebekelerle birlikte, Çin’de kömürle çalışan elektrik santrallarındaki ortalama kullanımın şu anda tasarlanan 5.500 saatin çok altında, 4.000 saatten az olduğunu söylüyorlar.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024