Londra merkezli bir enerji ve iklim araştırma grubu Ember’in yayımladığı çalışmaya göre, Çin 2020’de küreselde kömürden elektrik üretiminin yarısından fazlasını (%53) gerçekleştirdi.
Pazartesi günü yapılan küresel bir veri çalışmasına göre, Çin, iklim taahhütlerine ve yüzlerce yenilenebilir enerji santralının inşasına rağmen, 2020’de dünyadaki kömürden elektrik üretiminin yarısından fazlasından (%53) sorumlu oldu.
Çin geçen yıl kapasitesine rekor düzeydeki 71,7 gigawatt (GW) rüzgar gücü ve 48,2 GW güneş enerjisi eklemesine rağmen, Londra merkezli bir enerji ve iklim araştırma grubu olan Ember’in araştırmasına göre, kömürlü elektrik üretiminde önemli bir sıçrama gören tek G20 ülkesiydi.
Rapora göre, Çin’in kömür yakıtlı üretimi %1,7 veya 77 terawatt-saat artarak, toplam küresel kömür gücündeki payını 2015’te %44’den %53’e çıkaracak kadar yükseldi.
Ülke, seragazı emisyonlarını 2030’dan önce zirveye çıkarmak ve 2060’a kadar “karbon nötr” hale getirmek amacıyla kömüre olan bağımlılığını azaltma sözü vermişti.
Ember’ın kıdemli analisti ve raporun yazarlarından biri olan Muyi Yang, “Çin büyük bir gemi gibi ve başka bir yöne dönmesi zaman alır” dedi.
Çin’in şu ana kadar elektrik talebindeki hızlı artışları karşılamaya yetecek kadar temiz enerji kapasitesi bulunmuyor. Yenilenebilir enerji geçen yıl Çin’in enerji tüketimi artışının yalnızca yarısını karşıladı.
Şubat ayında yayımlanan bir rapora göre, yeni kömür yakıtlı elektrik santralları 2020’de 38,4 GW’a ulaştı ve bu, dünyanın geri kalanı tarafından inşa edilen miktarın üç katından fazla.
Çin, kömürün toplam enerji tüketimindeki payını 10 yıl önce yaklaşık %70’den geçen yıl %56,8’e düşürdü. Ancak Ember, mutlak üretim hacimlerinin 2016-2020 döneminde hâlâ %19 artış gösterdiğini hesapladı.
Çin, 2021-2025 beş yıllık planında, “kömürle çalışan enerji üretiminin ölçeğini ve gelişim hızını rasyonel olarak kontrol etme” sözü verirken, Yang daha sert önlemlerin gelebileceğini söyledi.
Yang, “Kömür tüketiminde bir sınır olacağını ve bunun kömür enerjisi için gelecekteki yörünge üzerinde büyük bir etkisi olacağını düşünüyorum” dedi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…