Ekonomi

Çiftçinin Kuraklık Endişesi Büyüyor: Çimlenen Ürünler Çürümeye Başlayacak

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası, kuraklıkla karşı karşıya. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, önümüzdeki günlerde yağış olmazsa Aralık ayında çimlenen ürünün çürümeye başlayacağını söyledi. 

2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya’da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Bu nedenle de ‘Türkiye’nin tahıl ambarı’ olarak biliniyor.

Konya’ya geçen yıl temmuz-aralık döneminde 80 mm yağış düşerken, bu sene 30 mm yağış düştü. Kuraklık tehlikesi olan kentte, geçen ayki 2 günlük yağış ovadaki mahsulün çimlenmesine neden oldu. Ancak yağışların sürekli olmaması tarladaki ürünleri çürümeyle karşı karşıya getirdi.

“2021’de Daha Vahim Bir Durum Bekliyor Diyebiliriz”

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, çiftçinin yağışların devamının gelmemesi nedeniyle sıkıntıya girdiğini söyledi: “Maalesef, arazilerimiz ektiğimiz şekliyle duruyor. Ürünler, geçen günlerdeki yağışla çimlendi ama henüz bir çıkış gösteremedi. Ürünler için bu daha tehlikeli. Eğer yağışın devamı gelmezse bu durum çok daha tehlikelidir. 2021 yılında çok daha vahim bir durum bekliyor diyebiliriz. Eğer önümüzdeki 15-20 gün içerisinde yağış olursa kurtarma ihtimali var.”

Elde bulunan stokların bu yılın yaz aylarına kadar yetebileceğini anlatan Kavuneker, şunları söyledi: “2020 yılında kaldırdığımız ürünler, bizi 2021’in Ağustos ve Eylül aylarına kadar rahat bir şekilde götürür. Ancak sonra sıkıntı başlar. Çok acilen su tüketimiyle ilgili tedbirleri almamız lazım. Hızlı bir şekilde gerekirse kampanya başlatılarak su tasarrufu yapılması lazım. Su tüketimlerinin sınırlandırılması lazım. Bırakın tarımsal sulamayı, ülkede içme suyu tehlikeye giren 3-4 tane büyük ilimiz var. Bugün çöpe attığımız ekmek kadar ekmeği bile bulamayabiliriz. Tavaya dökecek yağı bulamayabiliriz. Çünkü bahar ayında da kurak giderse, ay çekirdeği ve mısırdan elde ettiğimiz yağlar da olmayacak. Çok büyük bir sıkıntıya doğru gidiyoruz. Şimdiden tedbirlerimizi almamız lazım.”

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024