Politika

CHP’li Kadıgil: “Termik Santralların Havayı Kirletmesine İzin Vermemeliyiz”

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Av. Sera Kadıgil Genel Kurul’da yaptığı konuşmada “Vekiller olarak, insanlığın geleceğini kurtarmak için sokağa çıkan 10 yaşındaki çocuklar kadar cesur olmayı başarabilmeliyiz” derken, termik santrallara havayı kirletmelerine imkân veren düzenlemenin tekrar gündeme alınmasına tepki gösterdi.

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Av. Sera Kadıgil,  iklim krizinin etkilerinin araştırılması için verilen önergede, Partisi adına Genel Kurul’da konuştu. İklim krizinin dünyayı yok oluşa sürüklediğinin altını çizen Kadıgil, TBMM’de, geçen yasama yılında bütün partilerin ortak kararıyla gündemden çıkarılan, termik santrallara havayı kirletmelerine imkân veren düzenlemenin tekrar gündeme alınmasına tepki gösterdi. Kadıgil “Daha üzerinden 1 yıl geçmeden aynı ahlaksız teklif Meclis önüne getiriliyor. Biz bugün hemen burada, kendi aramızda anlaşıp Meclisin tüm itibarını ayaklar altına alan tasarıyı geri çektirebiliriz. Biz vekiller olarak, insanlığın geleceğini kurtarmak için sokağa çıkan 10 yaşındaki çocuklar kadar cesur olmayı başarabilmeliyiz. Ekonomik büyüme, enerji bağımlılığını çözme masallarını bir yana bırakıp havamızın, suyumuzun, toprağımızın, toprağımızın altının şirketlere peşkeş çekilmesine engel olabiliriz. Unutmayın bugünün yetişkinlerini daha da zengin etmek uğruna, biz, yarının çocuklarını öldürüyoruz şu anda!” dedi.

İklim Krizi Dediğiniz Şey, Artık Sadece Kutuptaki Bir Ayının Derdi Değil”

Kadıgil; iklim krizinin, “iklim değişikliği” adı altında manasız bir hassasiyet, romantik bir mesele ya da 100 yıl sonrasını ilgilendiren bir sorun olmadığının altını çizerek “İklim krizi dediğimiz şey, artık sadece kutuptaki bir ayının, Amazonlardaki bir ağacın derdi değil, hepimizin derdi, biz, hepimiz şu anda bunun etkilerini yaşıyoruz” dedi.

CHP’li vekil, iklim krizi nedeniyle en yüksek sıcaklığın yaşandığını, buzulların eridiğini ve karbondioksit yoğunluğunun dünya tarihinde görülmemiş bir noktaya yükseldiğini ve her gün 200’e yakın canlı türünün yok olduğunu kaydetti. Türkiye’deki  durumun hiç iç açıcı olmadığını ifade eden Kadıgil “Sadece son kırk yılda 1,3 milyon hektar sulak alan kaybettik. Yağışsızlık, anormal sıcaklıklar nedeniyle kuraklıklar yaşıyoruz. Çiftçimiz toprağını ekemiyor, bunun müsebbibi iklim krizidir. Bazı bölgelerimizde eşi benzeri görülmemiş sel felaketleriyle baş etmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin havası, AB ortalamasına nazaran %33 daha kirli artık” dedi.

“Her Yıl 30 Bin Yurttaşımız Hava Kirliliğinden Ölüyor”

Türkiye’de her yıl 30 bin yurttaşın hava kirliliğinden öldüğünü söyleyen Kadıgil, “Hangi ekonomik büyüme, hangi kalkınma bu canlardan daha kıymetli?” diye sordu. Kadıgil Türkiye ve dünyada iklim krizi  nedeniyle felakete sürüklenirken  hükümetin icraatlarını ise şu şekilde sıraladı; “Yeni 7 tane kömürlü termik santral açacağımızı müjdeliyoruz mesela. Sanki mevcutların hâli çok iyiymiş gibi, bir de yenilerini yapma vaatleriyle övünüyoruz burada. Plastiği azaltalım diyoruz, bir yandan poşeti paralı hâle getirirken bir yandan atık ve çöp ithalatında ne yazık ki rekor üstüne rekor kırıyoruz. Paris Anlaşması’nı imzaladık, hâlâ yürürlüğe sokmadık. Tüketimimizi on yıl sonra azaltmayı taahhüt ettik ama ne yazık ki 2020’de Çevre Bakanlığı’na kuş kadar bir bütçeyi reva görüyoruz.”

“Siyasi Görüşümüzü Bir Taraf Bırakıp İklim Krizine Karşı Ortak Mücadele Etmeliyiz”

Kadıgil iklim krizi ile ilgili önlemler alınması için, Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın söylediği gibi önümüzde 100 yıl olmadığının altını çizerek “Hemen bugün şu an bir mucize olsa, fosil yakıt kullanımını tamamen durdursak, hepimiz bugün vegan olsak bile her şeyi düzeltemiyoruz, o seviyeyi geçmiş bulunuyoruz” dedi.

Türkiye ve dünyadaki vekillere iklim krizine karşı ortak mücadele için çağrıda bulunan Kadıgil “Hani ülkemizi kendi doğru bildiğimiz şekilde yönetmek için burada bu kavgaları ediyoruz ya, biz böyle devam edersek ortada ne muhafazakâr kalacak ne demokrat kalacak ne de milliyetçi kalacak, ortada yönetecek insan bulamayacağız. Meclisin yaş ortalaması 52 ve çoğunuz bu bahsettiğim büyük yıkım geldiğinde ölmüş olacaksınız. Ama ben mesela o gün geldiğinde 65 yaşında olacağım, beni bırakın Rümeysa var AK PARTİ’de, Rümeysa henüz 52 yaşında olacak, Dersim henüz 52 yaşında olacak ve biz hâlâ yaşıyor olsak bile sizin yüzünüzden nefes alamıyor olacağız arkadaşlar. Yani böyle devam edersek iklim krizi hepimizi öldürecek. Hadi bizi öldürmedi, çocuklarınızı öldürecek, torunlarınızı öldürecek arkadaşlar; susuzluktan ölecekler, açlıktan ölecekler, kuraklıktan ölecekler ama bu çocuklar ölecekler ve bizim yüzümüzden ölecekler, önlem almadığımız için ölecekler… Buradan tüm dünyadaki genç parlamenter arkadaşlara seslenmekle kendimi artık mükellef hissediyorum. Lütfen derhâl harekete geçin ve siyasi görüşünüz her ne olursa olsun iklim krizi için bir araya gelin, hükûmetlerinize baskı yapın ve bilime kulak verin arkadaşlar. Bu kötülüğü durdurmak, bu çarkı yıkmak bizim elimizde. Tek ihtiyacımız olan inanın bunu fark etmek ve o sokağa çıkan 10 yaşındaki çocuklar kadar cesur olmayı başarabilmek.” diye konuştu.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025