CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, hayal kırıklığına neden olan İklim Şurası kararlarının Türkiye’yi iklim kriziyle mücadelede nasıl başarıya taşıyacağını sorguladı.
CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
21-25 Şubat tarihleri arasında Konya’da gerçekleştirilen İklim Şurası’nın son gününde 217 maddelik tavsiye kararı oy çokluğu ile kabul edilmişti. Maddeler arasında kömürden çıkış tarihinin yer almaması ve doğalgaz ve nükleer enerjiye destek verilmesi hayal kırıklığı yaratmıştı.
Gök tarafından 8 Mart’ta verilen önergede de Bakanlığın İklim Şurası’nın sonuç bildirgesini bir yol haritası olarak kabul ettiği hatırlatılırken, fosil yakıtlardan çıkışa ilişkin herhangi bir tavsiye içermeyen, temiz enerji üretimini öncelemeyen bir yol haritası ile bütün dünyanın mücadele ettiği iklim krizinin nasıl aşılacağı soruldu.
Çevre Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Mühendisleri Odası da Şura’nın başında yaptıkları yazılı açıklamalarda İklim Şurası’na davet edilmemelerine tepki göstermişti. Gök, çevre alanının paydaşı olan meslek odaları, STK’lar ve TBMM Çevre Komisyonu üyelerinin Şura’ya neden davet edilmediklerini sordu.
Gök bunların yanı sıra şu soruları yöneltti:
“- Ülkemizdeki enerji enflasyonunun yüksek değerlerde seyretmesinin temel sebebi enerjide dışa bağımlılığımızdır. Şura sonuç bildirgesinde emisyon azaltıcı olduğu iddiasıyla doğalgaz ve nükleer yöntemlerin desteklenmesine yönelik tavsiye kararının uygulanmasıyla dışa bağımlılığımız nasıl azaltılacak, enerji fiyatları nasıl düşürülecektir?
– TBMM tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması ruhuna ve hükümlerine aykırı bir strateji öneren İklim Şurası Sonuç Metni’nin uygulamalarda ortaya çıkaracağı çelişkiler nasıl giderilecektir?
– Türkiye’nin altına imza koyduğu uluslararası anlaşmalara ve güncel iklim sorunlarına gerçekçi çözümler getirilmesine yönelik herhangi bir adım atılması düşünülmekte midir?”
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…