Yeni yapılan bir araştırma, çevrimiçi video hizmetlerinin küresel emisyonların %1’inden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.
The Shift Project tarafından yeni yayımlanan “Climate Crisis: The Unsustainable Use Of Online Video” (İklim Krizi: Çevrimiçi Videonun Sürdürülebilir Olmayan Kullanımı) adlı rapor, özellikle çevrimiçi video hizmetlerinin karbon ayak izine odaklanıyor. Çevrimiçi video hizmetlerinin küresel veri akışındaki oranın %60’lara ulaştığını ifade eden çalışma, bu hizmetlerin önemli bir emisyon kaynağı olduğunu da gözler önüne seriyor. Bu hizmetlere erişmek için önemli miktarda enerji (elektrik) kullanılıyor.
Çalışma, internette izlediğimiz videolar üzerinden ortaya çıkan seragazı emisyonlarının 300 milyon ton CO2 eşdeğerinin üzerine çıktığını ve bunun da İspanya’nın yılda ürettiği toplam seragazlarına eşit olduğunu ortaya koyuyor. Bu veriler, çevrimiçi video hizmetlerinin küresel emisyonların %1’inden sorumlu olduğunu gözler önüne seriyor. Üstelik internet kullanımı ve çevrimiçi video emisyonları her yıl ortalama %9 artıyor.
Netflix ve Amazon videoları emisyon kaynakları arasında başı çekiyor, küresel çevrimiçi video izleme emisyonlarının %34’ü bu iki hizmet kullanımı ile ortaya çıkıyor. Bu iki hizmeti porno %27 ve YouTube ve benzeri “tube”lar ise %18 ile takip ediyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…