Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İklim Değişikliği Koordinasyon Toplantısında BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı gündeme aldıklarını ifade etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İklim Değişikliği Koordinasyon Toplantısında, iklim değişikliğine karşı çalışmaları ve politikaları istişare ettiklerini belirtti.
Kurum, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Paris Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı gündeme aldıklarını bildirdi.
Türkiye’yi ve tüm dünyayı etkileyen, etkileri bakımından COVID-19 sonrasında dünyanın en önemli gündem maddesi haline gelecek olan iklim değişikliği nedeniyle, dünyanın hızla ısındığını ve ekosistemlerin ve insanların ayak uyduramayacağı değişimleri meydana getirdiğini ifade eden Bakan Kurum, şunları kaydetti: “İklim değişikliğinin bir sonucu olarak; son 20 yılda dünyamızda gerçekleşen 7500 büyük doğal afette 1,2 milyon insan hayatını kaybetti. Gıda ve su kıtlıkları yaşanırken, yeni tip bulaşıcı hastalıklar da her geçen gün arttı. Son birkaç yılda biz de ülkemizde sel, heyelan ve hortum gibi şiddeti sürekli artan afetler yaşadık. Bu da bizlere gösteriyor ki iklim değişikliği; tüm sektörlerimizi derinden etkileyen bir kalkınma, sağlık, tarım, hayvancılık, su, enerji ve ulaşım meselesidir. İklim değişikliğiyle mücadele noktasında Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın liderliğinde çalışıyoruz. Bu kapsamda;
-Yenilenebilir enerji kapasitemizi, korunan alanlarımızı artırıyoruz.
-Güçlü yalıtımlı binalar inşa ediyor, yağmur suyu toplama sistemini hayata geçiriyoruz. Akıllı şehir ve #SıfırAtık uygulamalarıyla enerji verimli, iklime duyarlı yerleşim alanları kuruyoruz.
-Millet bahçeleri ve ekolojik koridorlarla yeşil alanları artırıyoruz.
-Ulaşım kaynaklı emisyonu azaltacak çalışmalar yapıyoruz.
-Sanayi alanlarını dönüştürüyoruz.”
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…