;
Bilim Politika

Çevre Hukuku Alanında Uluslararası Mahkeme Kararları

Ekoloji Kolektifi Derneği, “Küresel İklim Değişikliği Yükümlülükleri Hakkında Oslo İlkeleri ve İklim Adaleti Mücadelesinde Uluslararası ve Yabancı Mahkeme Kararları” adlı kitabını yayımladı. Kitap, çevre hukuku alanında uluslararası gelişmeleri Türkiye kamuoyuyla paylaşmayı hedefliyor.  

Ekoloji Kolektifi Derneği, geçtiğimiz Şubat ayında “Küresel İklim Değişikliği Yükümlülükleri Hakkında Oslo İlkeleri ve İklim Adaleti Mücadelesinde Uluslararası ve Yabancı Mahkeme Kararları” adlı kitabını yayımladı. Oldukça yeni bir çalışma alanı olan çevre hukukundaki uluslararası mahkeme kararlarını Türkiyeli okuyuculara sunan çalışma ile Türkiye’deki ekoloji ve çevre mücadelelerine önemli bir deneyim aktarımının sağlanması hedefleniyor.

Çevre hukuku, insan hakları hukuku ve diğer hukuk dalları açısından uluslararası hukuk ilkelerini göz önünde bulunduran ve iklim değişikliğinin küresel boyutu hakkında önemli bir hukuki belge olan Küresel İklim Değişikliği Yükümlülükleri Hakkında Oslo İlkeleri’nin çevirisinin bulunduğu çalışmada, uluslararası ve yabancı mahkemelerin örnek çevre hukuku kararlarının çevirileri de yer alıyor.

Kitapta çevirisi yapılmış olan dava kararları şu şekilde sıralanabilir:

-Urgenda Derneği ve Diğerleri / Hollanda Davası,

-Andre Brun / Fransa Davası,

-Fadeyeva / Rusya Davası,

-Gray / Planlama Davası / Avustralya ve Cockerill /Wallon Eyaleti Davası / Belçika,

-Almanya Çevre ve Doğa Koruma Davası,

-Greenpeace Avustralya Davası ve Client Earth tarafından yürütülen İngiltere Çevre, Gıda ve Bayındırlık Bakanlığı Davası.

Türkçeye kazandırılan bu dava kararları, iklim değişikliği ve devletlerin yükümlülüğü, biyoçeşitlilik ve gıda egemenliği, çevre sorunları yüzünden yerinden edilme, hava kirliliği, şeffaflık ve demokratik haklar gibi alanlarda uluslararası platformda verilen farklı kararlara dair geniş bir çerçeve sunuyor.

Çevre sorunlarının çok yönlülüğünü ve disiplinlerarası incelemenin önemini ortaya koyan bu davalar, Türkiye’deki çevre hukukuna dair tartışmalara ayna tutacak yaklaşımlar içeriyor.