Bilim

Çevre Aktivistleri Ağrı Dağı’ndaki Buzul Erimesine Dikkat Çekmek için Dağa Tırmandı

Çevre aktivistleri, buzullarda yaşanan erimeye dikkat çekmek için Ağrı Dağı’na tırmandı. Aktivistlerden Mehmet Nuri Taşdemir, buzulların erime sonucu yükseklik kaybederek 5137 metreden 5130 metreye düştüğünü söyledi.

Van ve Ağrı’da aralarında Zilan Ekoloji Platformu ile Doğu Anadolu Çevre Platformu üyelerinin bulunduğu bir grup çevre aktivisti Ağrı Dağı’na tırmandı. Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı’daki buzullar son yıllarda küresel iklim krizi nedeniyle erime sürecine girmişti.

3 Ağustos’ta başlayan ve 2 gün süren tırmanışın bir bölümü buzulların üzerinde gerçekleşti. Zirveye tırmanan kafilede yer alan Doğu Anadolu Çevre Platformu üyesi Mehmet Nuri Taşdemir, buzulların hızla erimeye devam ettiğini ve kopan kütlelerin erozyona neden olduğunu dile getirdi.

“Daha önceleri 5165 metre rakımlı olan dağın yüksekliği, yaklaşık 20 yıl öncesi Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından 5137 metre olarak teyit edilip resmiyet kazanmıştı.  Ancak son yıllarda dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği burada kendini daha belirgin bir şekilde göstermiştir. Zirvede yaptığımız yeni ölçümler sonucu rakımın 5130 metre olduğunu gözlemledik. Yine eriyen kar kütlerinin toprakta erozyon yarattığını, eriyen suların kocaman kayaları cehennem deresi vadisine sürüklediğini gözlemledik.”

Taşdemir, daha önce Milli Park ilan edilen zirvede bir kirliliğinde var olduğunu gördüklerini aktardı. “Ağrı Dağı’nın Milli Park ilan edilmesi yalnızca kâğıt üzerinde yazılı. Tırmanışımız boyunca birçok plastik atığın kirliliğe neden olduğunu gözlemledik. Milli Park ilan edilen yerlerde atıklar kontrol edilir hatta ziyaretlerde götürülen malzemeler kayıt altına alınır. Ancak burada böyle bir koruma tedbiri yok. “

Devam eden ağaç kıyımlarının küresel ısınmaya zemin hazırladığını kaydeden Taşdemir, doğanın korunması gerektiğine dikkat çekti. Taşdemir, bir şirketin kazancı için doğanın tahrip edilmemesi gerektiğini ifade etti ve Ağrı Dağı buzullarında yaşanan erimeye herkesin duyarlı olması çağrısında bulundu.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025