Cengiz Holding, Kazdağları’nın eteklerinde yer alan Bayramiç’teki Halilağa Bakır Madeni projesi kapsamında, birkaç gün önce iş makineleri ve kesim ekipleri ile ormana girdi. Jandarma tarafından orman yollarının kapatılarak güvenlik önlemi alındığı ileri sürülen alanda çok sayıda ağaç kesimi yapılıyor.
Kesimler hem madene yakın köylerde hem de çevre örgütlerinde tepkiye neden oldu. Proje alanı, Bayramiç’te Hacıbekirler, Halilağa ve Muratlar köylerinin arasında bulunuyor. Kazdağları’nın eteklerinde yer alan bölgede, tarım alanları, ormanlık alanlar ve meralar proje alanı içinde kalıyor. Bölgedeki su kaynağı, bir koldan Çan ilçesi ve köylerine akan Kocabaş Çayı ile diğer koldan Ezine ve Çanakkale merkezde tarım üretimi yapılan Kumkale Ovası’na kadar inen Karamenderes Nehri’ni besliyor. Kazdağları’ndan gelen su kaynakları, bölgenin tarımsal üretimi açısından son derece önemli. Toplam üç ilçede 60’e yakın köyün sulama ve kullanma suyunun karşılandığı su kaynakları, Hacıbekirler 1-2 göletlerinde biriktirilerek kullanılacak, ayrıca Kocabaş Çayı’ndan çekilecek su da bu projede kullanılacak.
Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Proje alanında bir süre önce ağaçlar işaretlenmiş ve numaralandırılmıştı. Kesim ihalesinin yapılıp yapılmadığı yönündeki tüm sorular ve girişimler sonuçsuz kalırken, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan “Burada bir ihale sürecinin işletilmediğini anlıyoruz. Yorumlarımız şöyle; baraj ve gölet inşaatı yapan şirketler, doğrudan kendi sorumlu oldukları alanda ağaç kesimi yapabilirler. Bu kesim de göletle ilgili. Bilindiği gibi projede Hacıbekirler 1 ve 2 isimli iki tane gölet inşaatı var. Bu kapsamda verilmiş bir izin doğrultusuna kesim yapılıyor olacağını düşünüyoruz. Gölet bahane edilerek şirketin doğrudan alana girmesi gibi bir durum var” dedi.
“Şu anda projeye yakın köylerde de kesim için insan toplandığını öğrendik” diyen Doğan, kesim ekiplerinin, orman idaresinin ihalesiyle değil, Cengiz Holding’in ekipleri olabileceğini ifade ederek, “Kesimin başladığına ilişkin duyum alır almaz bölgeye arkadaşlarımız ulaştı. Şu anda yollarda çokça jandarma olduğu görülüyor. Ormana girişlerdeki yollar kolluk tarafından kapanmış, bölgeye girişlere izin verilmiyor. Bir hafta 10 gün önce girebildiğimiz yerlere, artık girilmiyor gibi bir durum var. Ağaç kesiminin durdurulması için elimizden gelen mücadeleyi yapacağız” dedi.
Doğan, tüm hukuki ve demokratik hakların kullanılması gerektiğini ve kesimlerin durdurularak Cengiz Holding’in ÇED sürecinin iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi. Doğan, “Burada, bu kesimler engellenmez ve Cengiz Holding’in projesi durdurulmazsa, çok büyük bir orman ekosistemi yok olacak. Çok büyük bir ÇED alanı var şirketin, dolayısıyla büyük bir orman ekosistemi, içindeki tüm canlılarla beraber yok olacak” ifadelerini kullandı.
Doğan ayrıca, “Proje alanı içerisinde, köylülere ait tarım alanları, meralar var. Orman ekosistemi, tarım alanları yok olacak. Madenin ihtiyacı olan su, bölge insanın kullandığı sudur. Aynı zamanda Kocabaş Çayı’ndan da madene su getirilmesi hedefleniyor. İki göletin suyu yetmeyecek, zaten bölgede su çok az. Bir de madenin kullanacağı su ile bölge, ciddi bir susuzluk ve kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Bölgedeki su kaynaklarına el konulmak isteniyor. Çok büyük bir alanda tarım alanları yok edilecek, kullanılacak su ile birlikte proje dışında kalan tarım alanları da su sorunu yaşayacak. Hava, su, toprak kirlenecek. Büyük bir atık barajı inşa edilecek. Atık barajının var oluşu bile büyük bir tehdit bölge için. Bunu maden felaketlerinden de biliyoruz” dedi.
TEMA Vakfı, 2020 yılında Kazdağları yöresine ilişkin hazırladığı madencilik raporu hazırlamıştı. Raporda, Kazdağları ekosistemi içindeki Biga Yarımadası ve Kuzey Ege’yi kapsayan çok büyük bir alanda ruhsatlandırma yapıldığı ortaya koyulmuştu. 1 milyon 697 bin 62 hektarlık alan olarak tanımlanan Kazdağları yöresi için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden (MAPEG) elde edilen verilere göre 1 milyon 294 bin 335 hektarı ruhsatlandırıldığı belirtilmiş, aktif ruhsatların %57’sinin işletme, %43’ü arama ruhsatı statüsünde olduğu ifade edilmiş.
İklim değişikliğine bağlı olarak deniz seviyelerinde artan yükseliş, ironik bir şekilde bu değişikliğe neden olan…
Türkiye’de 2024’te hibrit otomobil satışları bir önceki yıla göre %70,8, tam elektrikli otomobil satışları ise…
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış…
ABD’de artan siyasi baskı ile beraber, ülkedeki en büyük 6 banka bir ay gibi kısa…
Marmara ve Ege Denizi'ne yayılan müsilaj kâbusu geri döndü. Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın açıklamalarının ardından…
Bilim insanları, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin 2021’deki çalışmasından bu yana küresel ısınmanın etkilerinin beklenenden daha…