Çekya, gaz ve nükleer enerji projelerinin, AB’nin hararetle tartışılan yeşil yatırım planına dahil edilmesi planındaki koşulları değiştirmek adına müttefikler arayacak.
AB Komisyonu, 31 Aralık’taki bir teklifte, enerji projelerini finanse etmek ve nihai olarak tamamen yenilenebilir üretime geçişi kolaylaştırmak için yeni yönergelere gaz ve nükleer yatırımları dahil etti.
Bazı AB ülkeleri, oldukça kirletici kömürü bırakmalarına yardımcı olmak için gaz yatırımlarına ihtiyaç olduğunu söylerken, diğerleri fosil yakıtı “yeşil” olarak etiketlemenin AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelede küresel bir lider olma çabalarını baltaladığını söylüyor.
Çekya; Fransa ve Polonya ile birlikte, karbon emisyonlarının olmaması nedeniyle nükleer enerjinin oynayacak büyük bir rolü olduğunu söylüyor, ancak Avusturya, Almanya ve Lüksemburg da dahil olmak üzere diğerleri radyoaktif atık konusunda endişeli.
Çek hükümeti ve endüstri yetkilileri başlangıçta gaz ve nükleerin taslak olsa da listeye dahil edilmesini memnuniyetle karşıladılar, ancak ayrıntılara daha yakından bakıldıktan sonra eleştiriler ortaya çıktı.
Çek Sanayi Bakanı Jozef Sikela, Pazartesi günü geç saatlerde, bu koşullar hakkında ayrıntıya girmeden, “Şu anda ana görevimiz, bizim gibi düşünen AB üye ülkelerine ulaşmak ve çıkarlarımızı daha fazla yansıtacak daha iyi koşulları müzakere etmeye çalışmak” dedi.
Çoğunluk devlete ait kamu kuruluşu CEZ’in CEO’su ve Çek Sanayi Konfederasyonu’nda başkan yardımcısı olan Daniel Benes, planları çok katı olarak nitelendirdi. “2026 yılına kadar enerji santralları için %30 hidrojen karışımlı gaz yakıtı kullanmayı öneren düzenleme pek gerçekçi değil” diye konuştu.
Komisyon, yorumları 12 Ocak’a kadar toplayacak. Ay sonuna kadar nihai bir metni kabul etmeyi umuyor.
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…
Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…