CDP, dünyada büyük müşteri kitlelerine sahip farklı sektörlerden önde gelen şirketlerin iklim değişikliği ve küresel ısınma sonucu önümüzdeki 5 sene içerisinde ticaret hacimlerinde toplamda bir trilyon dolar zarara uğrayacağını bildirdi. Bu şirketler arasında BMW, Total, Bank of America, Nestle ve Canon gibi farklı sektörlerden 215 dünya markası yer alıyor.
Sürdürülebilir ekonomi ve çevresel faktörlerin etkisini büyük şirketler, iş insanları ve sektörler için analiz eden, dünyanın en kapsamlı kurumsal çevre verisini elinde bulunduran CDP, 2019 yılı araştırma sonuçlarını yayımladı.
Euronews’ten Kerem Congar’ın haberine göre rapor toplamda 17 trilyon dolar katma değer yaratan dünyanın en büyük şirketleri iklim değişikliği riski sebebiyle 1 trilyon dolar maddi kayıp yaşayacağını ortaya koyuyor. Bu şirketlerin %80’i tayfun, sel ve kuraklık gibi tahribat gücü yüksek hava şartları, küresel ısınma ve seragazı etkisinden olumsuz yönde etkilenecek.
Dünyanın en güvenilir derecelendirme metodolojilerinden biri olan CDP verilerine göre şu andaki üretim sisteminin devamı halinde yaklaşık 500 milyar dolarlık bir zarar ortaya çıkacağı, ileride yapılacak yasal düzenleme sonrasında çok daha fazla üretim maliyeti açığı oluşacağı belirtildi.
Buna göre şirketler ekonomiye kazandırılamayacak fosil yakıtla çalışan makineler dahil sadece üretimde artık kullanılmayacak taşınamaz malları için 250 milyar dolar kaybedecek. Bu eski makinelerin yerini düşük karbon açığa çıkaran teknolojiler alacak.
Ancak bu dev şirketler iklim değişikline karşı ortaya çıkacak iş fırsatlarından 2.1 trilyon dolar kazanma potansiyeline de sahip olacak. Bu dönemde düşük emisyon üreten ürünlere müşterilerden oldukça büyük talep gelecek. Şirketler bu dönemde ar-ge için yaklaşık 311 milyar dolar harcamak durumunda kalacak. Bu da, şirketlerin düşük karbon salımlı yeni ürünler için harcayacağı paranın 7 katını kazanabileceği anlamına geliyor.
CDP’nin 2018’de başladığı dev araştırmasına toplamda 6.937 şirket katıldı. Bunlar arasında dünyanın en büyük 500 şirketi de bulunuyor.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…