;
Ekonomi

Çayırhan Termik Santralı Satışa Çıkarıldı

çayırhan termik santralı

Santral, 2000 yılında Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Termik şirketine devredilmişti. 20 yıllık İşletme Hakkı Devri Sözleşmesinin sona erdiği 30 Haziran 2020’de tekrar devlete iade edildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ankara’daki Çayırhan Termik Santralı ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların özelleştirileceğini duyurdu.

Santral, 2000 yılında Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Termik şirketine devredilmişti. 20 yıllık İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi‘nin sona erdiği 30 Haziran 2020’de tekrar devlete iade edildi.

Şimdi, santralın arazileri ve maden sahaları bir bütün olarak, talip olan kişi veya kuruma yeniden satılacak. Başkanlığın internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, özelleştirmeye ilişkin ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 200 bin lira, geçici teminat bedeli 150 milyon lira olarak belirlendi.

İhaleye katılmak isteyenler, 4 Aralık 2024’e kadar son teklif verebilecek. İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfla teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle “pazarlık” usulüyle gerçekleştirilecek. Pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırmayla ihale sonuçlandırılacak.

Çayırhan TES’in kurulu gücü 620 megavat. Özelleştirilmesi halinde kamunun elektrik üretimi kurulu gücündeki payı %21’e gerileyecek. Kararla özelleştirme işlemlerinin 31 Aralık 2025’e kadar tamamlanması öngörüldü.

Özelleştirme kapsamında neler var?

Özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verilen Ankara’nın Nallıhan İlçesi‘ndeki taşınır ve taşınmazlar şöyle:

  • EÜAŞ’a ait Çayırhan termik Santralı’nın kullanımındaki taşınmazlar,
  • Çayırhan Linyit İşletmesi’nin kullanımında bulunan taşınır ve taşınmazlar,
  • EÜAŞ adına kayıtlı 23405 ve 30963 numaralı ruhsatlar ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahaları,
  • Uluköyve Karaköy mahallelerinde bulunan taşınmazlar.