Climate Action Tracker’ın (CAT) yayımladığı yeni rapora göre, Çin ve Hindistan’da alınan önlemlerin sonucu olarak küresel ısınmayı frenleme hedefinde ilerleme görünüyor. CAT, ulusal önlemlerin toplamından hareketle bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmada 3.4 derecelik bir atış beklediğini raporunda açıkladı.
Bonn’da devam eden COP23’te Climate Action Tracker yeni bir rapor yayımladı. CAT bu raporunda bu yüzyıldaki sıcaklık yükseliş tahminini 3.6 dereceden 3.4 dereceye düşürdü. CAT’in bu tahminine rağmen, Paris İklim Anlaşması’ndaki 2 derece veya daha altı hedefi halen uzak görünüyor.
New Climate Institute’ten ve raporun eşyazarlarından Niklas Höhne raporla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor: “Geçtiğimiz yıl boyunca hükümetler iklim eylemlerini geliştirmek adına önemli adımlar attılar, bu da küresel emisyon tahminlerinde görülebilir bir etki yarattı. Mesela, yenilenebilir enerjilerin giderek daha ucuzlaması, birçok hükümetin kömürden uzaklaşmasına neden oldu”.
Çin ve Hindistan Lider Konuma Geldi
CAT, raporunda kilit konumdaki Asya ekonomisindeki pozitif trendlere de değiniyor. Çin’in karbon emisyonu bu yüzyılın ilk 10 yıllık periyodunda %110’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Ancak bu büyüme 2010-2015 yılları arasında önemli ölçüde yavaşlayarak %16’ya geriledi.
Climate Analtyics’ten ve raporun eş yazarlarından Bill Hare ABD’nin eylemsizliği karşısında kimin bu konuda liderliği ele aldığının açık olduğunu belirtiyor: “Çin ve Hindistan öne çıkmaya başladı. Ancak onlar da Paris Anlaşması’na olan taahhütlerini gözden geçirmeli ve güçlendirmeliler”.
CAT, geçtiğimiz günlerde Küresel Karbon Projesi tarafından yayımlanan ve küresel emisyonun, Çin kaynaklı, 3 yıllık bir periyodun ardından tekrar artacağını belirten raporu hesaba katmıyor.
Analistler raporda bu konuda geride kalan ülkelere de değiniyor. ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilme kararı daha fazla ısınmaya neden olabilir. Avusturalya, Brezilya, Meksika ve Kanada’nın 2030’a kadar verdikleri taahhütlerini, yetersiz kalan iklim politikalarıyla ne derece gerçekleştirebilecekleri de raporda sorgulanıyor.
CAT, küresel karbon emisyonunun, Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler nedeniyle 2020 ve 2030 yılları arasında %9-13 oranında artış göstereceğini de tahmin ediyor.
CAT’ın yıllık değerlendirmesi, küresel seragazının %80’ini salan 32 ülkeyi kapsıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…