Bilim

CAT Yeni Küresel Isınma Tahminini Açıkladı: 3.4 derece!

Climate Action Tracker’ın (CAT) yayımladığı yeni rapora göre, Çin ve Hindistan’da alınan önlemlerin sonucu olarak küresel ısınmayı frenleme hedefinde ilerleme görünüyor. CAT, ulusal önlemlerin toplamından hareketle bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmada 3.4 derecelik bir atış beklediğini raporunda açıkladı.

Bonn’da devam eden COP23’te Climate Action Tracker yeni bir rapor yayımladı. CAT bu raporunda bu yüzyıldaki sıcaklık yükseliş tahminini 3.6 dereceden 3.4 dereceye düşürdü. CAT’in bu tahminine rağmen, Paris İklim Anlaşması’ndaki 2 derece veya daha altı hedefi halen uzak görünüyor.

New Climate Institute’ten ve raporun eşyazarlarından Niklas Höhne raporla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanıyor: “Geçtiğimiz yıl boyunca hükümetler iklim eylemlerini geliştirmek adına önemli adımlar attılar, bu da küresel emisyon tahminlerinde görülebilir bir etki yarattı. Mesela, yenilenebilir enerjilerin giderek daha ucuzlaması, birçok hükümetin kömürden uzaklaşmasına neden oldu”.

Çin ve Hindistan Lider Konuma Geldi

CAT, raporunda kilit konumdaki Asya ekonomisindeki pozitif trendlere de değiniyor. Çin’in karbon emisyonu bu yüzyılın ilk 10 yıllık periyodunda %110’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Ancak bu büyüme 2010-2015 yılları arasında önemli ölçüde yavaşlayarak %16’ya geriledi.

Climate Analtyics’ten ve raporun eş yazarlarından Bill Hare ABD’nin eylemsizliği karşısında kimin bu konuda liderliği ele aldığının açık olduğunu belirtiyor: “Çin ve Hindistan öne çıkmaya başladı. Ancak onlar da Paris Anlaşması’na olan taahhütlerini gözden geçirmeli ve güçlendirmeliler”.

CAT, geçtiğimiz günlerde Küresel Karbon Projesi tarafından yayımlanan ve küresel emisyonun, Çin kaynaklı, 3 yıllık bir periyodun ardından tekrar artacağını belirten raporu hesaba katmıyor.

Analistler raporda bu konuda geride kalan ülkelere de değiniyor. ABD’nin Paris Anlaşması’ndan çekilme kararı daha fazla ısınmaya neden olabilir. Avusturalya, Brezilya, Meksika ve Kanada’nın 2030’a kadar verdikleri taahhütlerini, yetersiz kalan iklim politikalarıyla ne derece gerçekleştirebilecekleri de raporda sorgulanıyor.

CAT, küresel karbon emisyonunun, Türkiye, Endonezya ve Suudi Arabistan gibi ülkeler nedeniyle 2020 ve 2030 yılları arasında %9-13 oranında artış göstereceğini de tahmin ediyor.

CAT’ın yıllık değerlendirmesi, küresel seragazının %80’ini salan 32 ülkeyi kapsıyor.

 

Paylaş

Önceki Haberler

Trump’ın Geçiş Ekibi Biden’ın Elektrikli Araç Politikalarını Sonlandıracak

Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…

17 Aralık 2024

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024