Politika

Çanakkale’deki Maden Atık Barajına Yurttaşlardan Veto: “Daha Fazla Zehirlenmek İstemiyoruz!”

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde Çataltepe Köyü’nde Marmotek Madencilik tarafından işletilen kurşun, çinko, bakır madeni projesine “Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı” ekleniyor. 10 bin dönümlük ruhsat alanında, 6 bin 900 dönüm için ÇED izni isteniyor.

Çanakkale Lapseki İlçesi Çataltepe köyü yakınlarında 33 yıldır faaliyet gösteren Marmotek A.Ş.’nin Çataltepe, Çinko, Kurşun Bakır (kompleks) Yeraltı Maden İşletmesi Kapasite Artırımı, Kırma Eleme Tesisi, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi’nin ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada bilirkişi keşfi yapıldı.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Lapseki Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, İda Dayanışma Derneği, İzmir 18 Mart Çanakkaleliler Derneği, Nusratiye, Dişbudak köylüleri ve Muhtarları ile diğer civar köylerin muhtarları keşif alanında hazır bulundu.

Mevcut madene ait tesisin girişinde başlatılan keşfe davacılar dışında yöre halkı alınmadı. İnceleme sırasında projeye ait alanlar tek tek dolaşıldı ve davacılar tarafından ÇED raporunun eksik ve hataları bilirkişilere ve hâkime anlatıldı. Keşfin sonuna doğru, suyu tükenmiş olan Nusratiye Göleti yakınlarında yöre köylüsü kadınlar da söz alarak, “Biz köyümüzün yanına atık barajı istemiyoruz. Zehirlenmek istemiyoruz. Bu projeye razı değiliz” dediler.

Proje, bölgeye sulama suyu sağlayan Nusratiye Göleti ve Gürgendere göletinin su havzasında bulunuyor. Proje etrafındaki köylerde çok yoğun tarım ve hayvancılık, arıcılık yapılıyor. Arıcılığı teşvik etmek için Bal ormanı oluşturulmuş.Projenin gerçekleştirilmesi durumunda bölgenin tarım ve hayvancılığı, çevre ve insan sağlığı olumsuz etkilenecek.

Keşif, yöre halkı ve davacıların “Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma!”, “Madenci Şirket, Köyümüzü Terket!” sloganları ile son buldu.

Çanakkale’nin Lapseki İlçesi’nde Çataltepe Köyü’nde Marmotek Madencilik tarafından işletilen kurşun, çinko, bakır madeni projesine “Kapasite Artışı, Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı” ekleniyor. 10 bin dönümlük ruhsat alanında, 6 bin 900 dönüm için ÇED izni isteniyor.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025