Çanakkale İl Özel İdaresi, 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını 24 Temmuz’da saat 13.30’da birer dakika ara ile ihale edeceğini duyurdu.
İhale edilecek alanlar Ayvacık, Ezine, Bozcaada, Gökçeada, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde yer alıyor.
Jeotermal kaynak açısından zengin olan Çanakkale ili, uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında. Halihazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan Babadere JES (MTN ), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA) adlı dört adet jeotermal enerji santralı var. Ayrıca, ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralları projeleri var. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Bu projelere karşı mücadelemizi sürdürürken daha önce ihalesini iptal ettirdiğimiz alanların ihalesi yeniden gündeme geldi” dedi.
Doğan, sözlerine şöyle devam etti: “Çanakkale İl Özel idaresi, 13/07/2017 tarihinde 21 adet, 28 Şubat 2019 tarihinde de 17 adet sahanın ihalesi için duyuru yapmış, 2019 ihalesi, Derneğimizin de içinde yer aldığı ‘Çanakkale’de JES’lere Hayır’ platformumuzun yoğun mücadelesi sonucunda iptal ettirilmişti. Köylerde bilgilendirme toplantıları yapmış, yöre halkından imza toplamış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile görüşerek imzalarımızı teslim etmiş ve ve CİMER üzerinden de itirazlarımızı yapmıştık. Yoğun mücadelemiz sonucunda Çanakkale Valiliği ihaleyi iptal etmek durumunda kalmıştı. Ancak söz konusu sahalar yeni saha ile birlikte yeniden ediliyor. Büyüklükleri 273,45 ila 4 bin 963,98 hektar arasında değişen alanların toplamı 191.262,84 hektar.”
Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santrallar, yöre halkının şikayetlerine konu olmuş, tarımsal faaliyetler olumsuz etkilenmiş, Tuzla Çayı’nda balık ölümleri gerçekleşmişti. Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santralların yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcut. DSİ’nin EGE bölgesindeki JES’lerin etkilerine ilişkin raporlarında yer altı sularındaki arsenik gibi ağır metal kirliliğinin artışlara dikkat çekilmişti.
Süheyla Doğan, “Bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santralların denetlenmesi ve 24 Temmuz 2024 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini ve söz konusu alanlar için daha sonra da yeni ihale açılmamasını istiyoruz” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…