Antarktika kıtasında deniz buzunun seyrek olduğu bölgelerde küçük kuşların daha kolay beslendiğini ortaya koyan bir araştırmaya göre, Adélie penguenlerinin popülasyonu gelecek yıllarda hızla artabilir.
Haber: Nicola Davis
Çeviri: Çisil Sevinç
Antarktika kıtasında deniz buzunun seyrek olduğu bölgelerde küçük kuşların daha kolay beslendiğini ortaya koyan bir araştırmaya göre, Adélie penguenlerinin popülasyonu gelecek yıllarda hızla artabilir.
Antarktika’da son on yıllarda deniz buzu miktarı genel olarak artmış olsa da, geçtiğimiz birkaç yılda keskin bir düşüş yaşandı ve bu gelişme bilim dünyasında derin bir endişe uyandırdı.
Ancak üreme koşulları araştırmacıları şaşırtan Adélie penguenleri, deniz buzu seviyeleri düşük olduğunda daha başarılı yavruluyor. Bilim insanları bu gizemi çözdü: Kuşlar daha verimli bir şekilde yiyecek arayabiliyorlar. Bu şekilde yavruların büyüme oranı ve yuva başına düşen yavru sayısı artıyor.
Tokyo Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü’nden araştırma başyazarı Dr. Yuuki Watanabe, Antarktika’daki deniz buzu seviyesini azaltan iklim krizinden tüm hayvanların mağdur olmayabileceğini söyledi.
Watanabe, “Araştırmamız tamamen zıt sonuçların doğabileceğini gösteriyor ve iklim değişikliğinin vahşi yaşam üzerindeki etkilerinin karmaşıklığına ışık tutuyor” dedi.
Science Advances adlı dergide yayımlanan araştırma, Watanabe ve çalışma arkadaşlarının Lützow-Holm Körfezi’ndeki 175 Adélie penguenini nasıl elektronik olarak takip ettiklerini ve 2010 yılından beri dört üreme sezonu üzerine yaptıkları incelemeleri ortaya koyuyor.
Yiyecek arama bölgesinde üç sezon yoğun deniz buzu ile geçmişken, Aralık 2016’dan Şubat 2017’ye kadar olan dönemde deniz buzunun büyük bir oranı kırıldı ve geniş bir alan açık su şeklinde kaldı.
Penguenlerden elde edilen GPS ve ivmeölçer verilerini kullanan ekip, yemek arama bölgesi buzla kaplandığında penguenlerin donan alanı ayakları veya karınları üzerinde geçtiğini ve suya dalarak yemek bulmak için büyük bir rekabet içerisinde bir boşluk aradıklarını keşfetti.
Ancak bölge buz ile kaplanmadığında, penguenler yuvalarına çok yakın bölgelerde suya dalma imkanına sahip oluyor. Yürümeye kıyasla yüzerken dört kat hızlı hareket eden kuşların 3.2 ila 7.9 saati bulabilen yem arayışları daha kısa süreli oluyor ve 4.8 km daha fazla alanı tarayabiliyorlar. Bu şekilde hem su altında geçen süre daha kısa oluyor hem de azalan rekabet sayesinde daha az enerji harcanıyor.
Beslenme koşullarının iyileşmesinin başarılı üremeyi beraberinde getirdiğini belirten Watanabe, “Penguenler buzsuz sezonlarda yüzerek daha hızlı seyahat ediyor ve istedikleri yerlere dalabiliyor. Yuvalarına daha hızlı dönmeleri, onları bekleyen yavrularının daha sık yemek yemesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Dahası, buzsuz koşullar bitki planktonunun açmasına izin veriyor ve penguenlerin avlandığı küçük kabukluların yoğunluğunu artırıyor.
Ancak, toplam yuva ve yavru sayılarının buzsuz dönemde daha az olması, kış şartlarının önemini yitirmediğini ve bazı Adélie penguenlerinin deniz buzu kaybından hoşlanmadığını ortaya koydu.
Araştırma sonucunun Antarktika’daki iklim krizi etkisinin daha az önemli olduğu anlamına gelmediği uyarısında bulunan Watanabe, “İklim ısınmasına verilen yanıtlar türlere ve bölgelere göre değişiklik gösterecek. Örneğin korsan deniz kuşu olarak adlandırılan avcı deniz kuşları, büyük ve sağlıklı olan penguen yavrularını yakalamakta zorlandılar” dedi.
Oxford Üniversitesi’nden penguen uzmanı Dr. Tom Hart, takip edilen penguen sayısının etkileyici olduğunu ancak çalışmanın deniz buzu miktarının genellikle kıt olmadığı tek bir alanda yürütülmesinin dezavantaj olduğunu belirtti.
Hart, çalışmanın, Adélie penguenlerinin neden yüksek deniz buzu bulunan bölgelerde arttığı ve halihazırda düşük deniz buzu bulunan bölgelerde azaldıklarını açıkladığını söyledi.
Hart, sözlerini “Bu durum Goldilock hipotezi gibi görünüyor. Orta seviyedeki deniz buzunun bu penguenler için en uygun yer olması fikriyle uyuşuyor çünkü orada hem çok fazla yiyecek var hem de onların bu yiyeceklere ulaşması kolay” şeklinde sonlandırdı.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…