Bursa Büyükşehir Belediyesi, hayata geçireceği güneş enerjisi santralları projeleri ile birlikte yılda 5 milyon 250 bin TL tasarruf sağlayacak.
Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için yatırımlarını sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki çalışmalarına güneş enerjisini de ekliyor.
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında enerji tüketiminin %100’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefi doğrultusunda, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının öz tüketiminin GES’lerden karşılanmasına yönelik faaliyetlere başlandı. Bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu-Türkiye Bölümü (GÜNDER) arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Bu kapsamda; öncelikli olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi yeni binası çatısı ile açık otoparkına, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi çatısı ile açık otoparkına ve Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi çatısına, toplamda minimum 2,250 MWh kapasiteli GES yatırımları yapılacak. Muradiye Su Fabrikası’nın çatısına ise ayrıca 2,4 MWh’lik GES yatırımı kurulacak.
İlerleyen zamanlarda ise Büyükşehir ile bağlı iştiraklere yönelik yenilenebilir enerji yatırım kapasiteleri genişletilecek.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, konuya ilişkin açıklamasında, iki yıl içerisinde tamamlanması öngörülen yatırımlar kapsamında toplamda yılda 6.500.000 kWh’lik elektrik üretilmesinin planlandığını söyledi. Bu sayede yılda yaklaşık 5 milyon 250 bin TL’lik tasarruf sağlanacağını belirten Başkan Aktaş, şu ifadeleri ekledi: “GES yatırımları ile elektrik tüketimimizin yaklaşık % 30’u, Muradiye Su Fabrikası’nın enerji ihtiyacının ise tamamı karşılanmış olacak. Yıllık ortalama 482.374 ağacın karbondioksit emilimine denk gelen, 46 bin 833 ton karbondioksit salımı önlenmiş olacak.”
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile GÜNDER arasında imzalanan protokol, güneş enerjisine yönelik teknolojik, bilimsel projeler ve çalışma grubu faaliyetlerini de kapsıyor.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…